Hustruskolen

Fra forsiden på utgave fra 1663.

Av .

Hustruskolen er en komedie i fem akter på vers, som Molière skrev i 1662, samme år som han selv giftet seg med den tyve år yngre skuespilleren Armande Béjart. Komedien handler om en eldre mann, Arnolphe, som, for å unngå å bli en hanrei, sørger for å skolere en ung naiv pike, Agnès, som han vil gjøre til sin trofaste og underdanige hustru. Prosjektet hans går imidlertid ikke som planlagt ettersom Agnès faller for Horace. Forelskelsen er gjensidig, og det unge paret får hverandre til slutt. Dermed seirer uskylden over makt og penger.

Faktaboks

Også kjent som

fransk originaltittel L'École des femmes

Komedien gjorde stor suksess, men ble også gjenstand for en av den franske klassisismens mange litterære feider. Som svar på denne doble mottagelsen skrev Molière prosakomedien La Critique de l'École des femmes (1663), der kritikken iscenesettes, og der både de som liker og de som misliker L'École des femmes ender med å være overbevist om at de har rett.

L'École des femmes ble oversatt til norsk av Inger Hagerup, og spilt på Natonaltheatret i 1965, med Per Aabel i rollen som Arnolphe. Den er senere gjendiktet til nynorsk, av Svein Selvig, i forbindelse med en oppsetning på Det Norske Teatret i 1999, der Jon Eikemo og Andrea Bræin Hovig hadde hovedrollene som henholdsvis Arnolphe og Agnès.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg