Hummer (bilmerke)

Hummer: En Hummer H1-modell

General Motors.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hummer er et tidligere amerikansk bilmerke. Hummer var i utgangspunktet basert på det militære kjøretøyet High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, populært kalt Humvee), som ble levert av AM General Corporation til det amerikanske forsvaret fra 1985.

Faktaboks

Uttale
hˈʌmə

Historie

Etter at HMMWV ble kjent gjennom bruken av kjøretøyet i Golfkrigen, ble en sivil utgave introdusert i 1992. Bilen var firehjulsdrevet og med ekstreme egenskaper med hensyn til stor hjulavstand, sterk motor og blant annet en bakkeklaring på 40 centimeter. Markedsføringen av den sivile Hummer ble i 2000 overtatt av General Motors, som i 2002 lanserte Hummer H2, som egentlig var et Chevrolet Suburban chassis med et Humvee-lignende karosseri. Den som solgte adskillig bedre enn H1, som den opprinnelige Hummeren ble betegnet. Produksjonen av H1 opphørte i 2006. Etter fall i salget ble den mindre og billigere Hummer H3 lansert i 2005. All produksjon opphørte i 2010.

AM General Corporation ble opprettet 1971 da det ble utskilt fra American Motors Corporation Det har røtter tilbake til Willys-Overland Company, som blant annet produserte den militære Jeep. AM General Corporation har skiftet eiere flere ganger. Det tilhørte Renco Group fra 1992 til 2004, og ble så overtatt av Ron Perelmans MacAndrews & Forbes Holding, som nå kontrollerer selskapet gjennom McAndrews AMG Holdings.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Yngve Jarslett

Hummer er ikke lenger i produksjon

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg