Hummer - bilmerke

Hummer. En Hummer H1-modell.

av . Begrenset gjenbruk

Hummer, tidligere amerikansk bilmerke som bygger på det militære kjøretøyet High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, populært kalt «Humvee»), som ble levert av AM General Corp. til det amerikanske forsvaret fra 1985. Den har røtter tilbake til 1903 Overland Runabout via selskapene Willys, Kaiser og Jeep.

Faktaboks

Uttale
hˈʌmə

Etter at HMMWV ble kjent gjennom bruken av kjøretøyet i Golfkrigen, ble en sivil utgave introdusert 1992. Bilen er firehjulsdrevet og med ekstreme egenskaper mht. stor hjulavstand, sterk motor og bl.a. en bakkeklaring på 40 cm. Markedsføringen av den sivile Hummer ble 2000 overtatt av General Motors, som i 2002 lanserte Hummer H2, egentlig et Chevrolet Suburban chassis med et Humvee-lignende karosseri og som solgte adskillig bedre enn H1, som den opprinnelige Hummeren ble betegnet. Produksjonen av H1 opphørte i 2006. Etter fall i salget ble den mindre og billigere Hummer H3 lansert i 2005. All produksjon opphørte i 2010.

AM General Corporation ble opprettet 1971 da det ble utskilt fra American Motors Corp. Det har røtter tilbake til Willys-Overland Company, som bl.a. produserte den militære Jeep. AM General Corp. har skiftet eiere flere ganger. Det tilhørte Renco Group 1992–2004, så overtatt av Ron Perelmans MacAndrews & Forbes Holding, som nå kontrollerer selskapet gjennom McAndrews AMG Holdings.

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg