HMMWV

.
Lisens: fri
M1151, med såkalt FRAG Kit for økt beskyttelse.
.
Lisens: fri

Humvee eller HMMWV, forkortelse for High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle er et amerikansk militært firehjulsdrevet multirolle terrenggående hjulkjøretøy.

Faktaboks

Også kjent som

High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV)

Historie

HMMWV ble utviklet av AM General Corporation og levert til den amerikanske hæren fra 1985. I alt er over 300 000 produsert, i et stort antall varianter, og den er solgt til væpnede styrker i over 70 land. En sivil variant ble også lansert under navnet Hummer i 1992. HMMWV er fremdeles i produksjon.

I amerikanske styrker er HMMWV allerede delvis erstattet av serien av MRAP (Mine Resistance Ambush Protected) kjøretøy, og skal delvis erstattes av et nytt lett, taktisk kjøretøy JLTV – Joint Light Tactical Vehicle.

Spesifikasjoner

Den siste generasjonen av HMMWV inkluderer varianten M1152A1 HMMWV. Denne er utstyrt med en turboladet dieselmotor med en ytelse på 190 hestekrefter.

  • Vekt: 5488 kilogram
  • Lengde: 4,93 meter
  • Toppfart: 113 kilometer i timen
  • Nyttelast: Opptil 2278 kilogram

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg