Hudson River er en elv i USA, og den viktigste elva i delstaten New York. Den kommer fra Adirondack Mountains og munner ut i Long Island Sound mellom Manhattan og Jersey City. Elva er 507 km lang, med et nedbørsfelt nær 35 000 km2.

Fra Troy, 245 km ovenfor munningen, renner Hudson River dyp og rolig og er farbar for mindre skip, og tidevannsstrømmen når hit. Fra Albany 15 km lenger ned er den mudret opp til åtte meter dyp og er farbar for havgående fartøyer.

Største bielv er Mohawk River, som fra vest renner ut i Hudson River like ovenfor Troy. Ved en rekke kanaler er Hudson River og Mohawk River satt i forbindelse med elver og sjøer i nord og vest (fra 1797). Hudson Rivers øvre løp er knyttet til Saint Lawrence River gjennom Champlain Canal (1823) og Chambly Canal (1843). Fra Mohawk River fører Oswego Canal til Lake Ontario og Erie Canal til Lake Erie.

Hudson- og Mohawk-dalen er den viktigste transportveien fra innlandet til kysten og har vært en betydelig faktor i New Yorks vekst, og åpningen av Erie-kanalen, som er åpen åtte måneder i året, fikk avgjørende betydning for koloniseringen av Midtvesten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.