Houari Boumedienne, algerisk offiser og politiker; Algeries andre president etter å ha grepet makten i et militærkupp i 1965.

Boumedienne ble født i Clauzel i Annaba-regionen øst i Algerie, og fikk utdanning i Constantine, deretter ved al-Azhar-universitetet i Kairo, Egypt. Sluttet seg der, i 1954, til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN), og ble en av dens militære ledere – og tok Houari Boumedienne som sitt nom-de-guerre. Gikk inn med en militær gruppe i Vest-Algerie i 1955 for å ta del i frigjøringskampen mot de franske kolonistyrkene, og fikk kommando over FLN-styrkene på Oran-avsnittet. Ble medlem av FLNs revolusjonsråd i Tunisia, 1956, og ble i 1960 utnevnt til øverstkommanderende for FLN-styrkene.

Etter den fransk-algeriske fredsavtalen i 1962 ledet han sine styrker inn i Algerie, og engasjerte seg i interne stridigheter in FLN til støtte for Ahmed Ben Bella, først som statsminister, deretter som Algeries første valgte president i 1963. Boumedienne ble i 1962 utpekt til forsvarsminister, i 1963 også vise-statsminister, deretter vise-president.

Tiltagende motsetninger mellom ham og Ben Bella førte til at Boumedienne ledet et militærkupp som avsatte presidenten. Boumedienne ble da statssjef, og de facto statsminister, i kraft av å lede revolusjonsrådet; han forble forsvarsminister. Motsto et kuppforsøk i 1967, og styrket deretter sin stilling. Valgt til president, som eneste kandidat, i 1976, en stilling han beholdt til sin død i 1978.

Boumedienne videreførte den sosialistiske politikken til Ben Bella, med større vekt på økonomisk utvikling basert på industrialisering – og med nasjonalisering av Algeries oljesektor. Han styrket landets utenrikspolitiske stilling, blant annet som en av de fremste lederne for den alliansefrie bevegelse, og gjennom støtte til afrikanske og palestinske frigjøringskrefter. Til disse hørte Polisario i Vest-Sahara, hvilket forverret forholdet til Marokko.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.