Houari Boumedienne

Faktaboks

Houari Boumedienne
eg. Mohammad Boukharouba
uttale:
bumədiˈen
født:
1927
død:
1978

To av det nye Algeries ledende menn, president og statsminister Ben Bella til venstre og daværende forsvarsminister Houari Boumedienne til høyre, like før kuppet i 1965.

Av /NTB Scanpix ※.

Houari Boumedienne, algerisk offiser og politiker; Algeries andre president etter å ha grepet makten i et militærkupp i 1965.

Boumedienne ble født i Clauzel i Annaba-regionen øst i Algerie, og fikk utdanning i Constantine, deretter ved al-Azhar-universitetet i Kairo, Egypt. Sluttet seg der, i 1954, til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN), og ble en av dens militære ledere – og tok Houari Boumedienne som sitt nom-de-guerre. Gikk inn med en militær gruppe i Vest-Algerie i 1955 for å ta del i frigjøringskampen mot de franske kolonistyrkene, og fikk kommando over FLN-styrkene på Oran-avsnittet. Ble medlem av FLNs revolusjonsråd i Tunisia, 1956, og ble i 1960 utnevnt til øverstkommanderende for FLN-styrkene.

Etter den fransk-algeriske fredsavtalen i 1962 ledet han sine styrker inn i Algerie, og engasjerte seg i interne stridigheter in FLN til støtte for Ahmed Ben Bella, først som statsminister, deretter som Algeries første valgte president i 1963. Boumedienne ble i 1962 utpekt til forsvarsminister, i 1963 også vise-statsminister, deretter vise-president.

Tiltagende motsetninger mellom ham og Ben Bella førte til at Boumedienne ledet et militærkupp som avsatte presidenten. Boumedienne ble da statssjef, og de facto statsminister, i kraft av å lede revolusjonsrådet; han forble forsvarsminister. Motsto et kuppforsøk i 1967, og styrket deretter sin stilling. Valgt til president, som eneste kandidat, i 1976, en stilling han beholdt til sin død i 1978.

Boumedienne videreførte den sosialistiske politikken til Ben Bella, med større vekt på økonomisk utvikling basert på industrialisering – og med nasjonalisering av Algeries oljesektor. Han styrket landets utenrikspolitiske stilling, blant annet som en av de fremste lederne for den alliansefrie bevegelse, og gjennom støtte til afrikanske og palestinske frigjøringskrefter. Til disse hørte Polisario i Vest-Sahara, hvilket forverret forholdet til Marokko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg