Faktaboks

Houari Boumedienne
Mohamed Boukherouba
Uttale
bumədiˈen
Født
23. august 1927, Guelma, Algerie
Død
27. desember 1978, Alger, Algerie
Levetid - kommentar
usikker fødselsdato, kan også ha blitt født i 1932
Houari Boumedienne
Houari Boumedienne var Algeries president fra 1965 til sin død i 1978. Foto fra 1972.
Av /NTB.

Houari Boumedienne var en algerisk offiser og politiker. Han ble Algeries andre president etter å ha grepet makten i et militærkupp i 1965. Han var president til sin død i 1978.

Bakgrunn

Boumedienne het opprinnelig Mohammed Boukharouba, og vokste opp i Annaba-regionen øst i Algerie. Landet var da en fransk koloni. Han fikk utdanning i Constantine, deretter ved al-Azhar-universitetet i Kairo i Egypt. Der sluttet han seg i 1954 til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN), ble en av dens militære ledere og tok Houari Boumedienne som sitt nom de guerre («krigsnavn»).

FLN

Algerie

To av det nye Algeries ledende menn, president og statsminister Ben Bella til venstre og daværende forsvarsminister Houari Boumedienne til høyre, like før kuppet i 1965.

Av /NTB Scanpix ※.

Boumedienne gikk inn med en militær gruppe i Vest-Algerie i 1955 for å ta del i frigjøringskampen mot de franske kolonistyrkene, og fikk kommando over FLN-styrkene på Oran-avsnittet. Boumedienne ble medlem av FLNs revolusjonsråd i Tunisia i 1956, og ble i 1960 utnevnt til øverstkommanderende for FLN-styrkene.

Etter den fransk-algeriske fredsavtalen i 1962 ledet han sine styrker inn i Algerie, og engasjerte seg i interne stridigheter i FLN til støtte for Ahmed Ben Bella. Ben Bella ble først statsminister, deretter Algeries første valgte president i 1963. Boumedienne ble i 1962 utpekt til forsvarsminister, i 1963 også til visestatsminister, deretter til visepresident.

Statssjef og president

Tiltagende motsetninger mellom Boumedienne og Ben Bella førte til at Boumedienne ledet et militærkupp som avsatte presidenten. Boumedienne ble da statssjef, og de facto statsminister, i kraft av å lede revolusjonsrådet. Dessuten forble han forsvarsminister. Han motsto et kuppforsøk i 1967, og styrket deretter sin stilling. I 1976 ble han, som eneste kandidat, valgt til president – en stilling han beholdt til sin død i 1978.

Boumedienne videreførte den sosialistiske politikken til Ben Bella, med større vekt på økonomisk utvikling basert på industrialisering – og med nasjonalisering av Algeries oljesektor. Han styrket landets utenrikspolitiske stilling, blant annet som en av de fremste lederne for den alliansefrie bevegelsen, og gjennom støtte til afrikanske og palestinske frigjøringskrefter. Til disse hørte Polisario i Vest-Sahara, hvilket forverret forholdet til Marokko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg