Hindrem stavkirke, Leksvik.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hindrem stavkirke er en stavkirke i bygda Hindrem i Indre Fosen kommune i Trøndelag. På stedet har det stått to kirker før. Den nye stavkirken har beholdt det samme spiret som de to foregående kirkene har hatt, med årstallet 1653.

Kirken ble vigslet 9. september 2012. Den ligger ved kirkegården etter den tidligere sognekirken som ble revet i 1898. Kirken er bygget etter modell av Haltdalen stavkirke og har 50-60 sitteplasser. Den kostet 2,4 millioner kroner å bygge, og er finansiert med bidrag fra kommunen, fylkeskommunen, private bedrifter og enkeltpersoner. En stor del av arbeidet er utført som dugnad av lokalbefolkningen. Pådriver og ansvarlig for prosjektet var Hindrem Stavkirkelag i samarbeid med Leksvik kirkelige fellesråd.

Historie

Ifølge historiske kilder skal Hindrem ha vært kirkested helt siden på 1500-tallet, og den første kirken som stod her var en stavkirke. I kirkestolen kan man lese at den utover mot 1650 var gammel og «brøstfeldig». Den kjente kirkebyggeren Ole Jonsen Hindrum ble engasjert til å reparerte den, og i 1653 satte han opp nytt tårn med spir. Men man fryktet at det nye tårnet var så tungt at det stod i fare for å bryte ned det gamle bygget. Det ble derfor vedtatt å bygge ny kirke. Den nye kirken, bygd i laftet tømmer, stod ferdig i 1665. Det nye tårnet og spiret med årstallet 1653, ble overflyttet fra stavkirken. På grunn av stor befolkningsvekst i Vanvikan og lang vei til «utkanten» Hindrem, ble det bygd ny sognekirke der (Stranda kirke) i 1897. Kirken fra 1665 ble derfor solgt i 1897, og til manges fortvilelse revet året etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg