Henri Labrouste

Faktaboks

Henri Labrouste
uttale:
labrˈust
født:
1801
død:
1875
Bibliotèque Sainte-Geneviève
Henri Labrouste
Av .

Henri P.-F. Labrouste var en fransk arkitekt og ingeniør. Han ble i 1830-årene en av banebryterne for en rasjonelt utformet bygningskunst i opposisjon til de akademiske tradisjoner. Han hevdet at arkitektene burde ta konsekvensen av ingeniørenes tekniske landevinninger og benytte seg av tidens nye byggematerialer, jern og glass.

I sitt mest kjente verk, Sainte-Geneviève-biblioteket (1838–50) i Paris har han innvendig benyttet jernsøyler og jernbuer som bærere av taket. Andre av hans hovedverker er Bibliothèque Nationale (1854–75) i Paris, Se­minaret i Rennes (1853–72) og Hôtel de Vilgruy i Paris (1865). I sine biblioteker lot han jernet stå synlig i interiørene, uten inn­kledning, og skapte dermed lette konstruksjoner som ga en uvant luftig romvirk­ning. Dette forskrekket mange i samtiden, og Labrouste ble kritisert, men hans arkitektur ble til inspirasjon for et­tertiden, for eksempel ved prosjektering av store jernbanehaller.

Fra 1830 av ledet Labrouste sin egen skole i Paris, og var lærer for blant annet den amerikanske arkitekten Henry Hobson Richardson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg