Henri Labrouste

Faktaboks

Henri Labrouste
Uttale
labrˈust
Født
11. mai 1801, Paris, Frankrike
Død
24. juni 1875, Fontainebleau, Frankrike
Bibliotèque Sainte-Geneviève
Henri Labrouste
Av .

Artikkelstart

Henri Labrouste var en fransk arkitekt og ingeniør. Han ble i 1830-årene en av banebryterne for en rasjonelt utformet bygningskunst i opposisjon til de akademiske tradisjoner. Han hevdet at arkitektene burde ta konsekvensen av ingeniørenes tekniske landevinninger og benytte seg av tidens nye byggematerialer, jern og glass.

I sitt mest kjente verk, Sainte-Geneviève-biblioteket (1838–1850) i Paris har han innvendig benyttet jernsøyler og jernbuer som bærere av taket. Andre av hans hovedverker er Bibliothèque Nationale (1854–1875) i Paris, Seminaret i Rennes (1853–1872) og Hôtel de Vilgruy i Paris (1865). I sine biblioteker lot han jernet stå synlig i interiørene, uten innkledning, og skapte dermed lette konstruksjoner som ga en uvant luftig romvirkning. Dette forskrekket mange i samtiden, og Labrouste ble kritisert, men hans arkitektur ble til inspirasjon for ettertiden, for eksempel ved prosjektering av store jernbanehaller.

Fra 1830 av ledet Labrouste sin egen skole i Paris, og var lærer for blant annet den amerikanske arkitekten Henry Hobson Richardson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg