Hekkingen fyr

Sommeridyll på Hekkingen fyr.
Hekkingen fyr
Bebyggelsen på Hekkingen.
Hekkingen fyr
Hekkingen fyr

Artikkelstart

Hekkingen fyr er en fyrstasjon på øya Hekkinga i Ytre Malangen, i Senja kommune, i Troms og Finnmark fylke. Det ble opprettet som innseilingsfyr i 1859, automatisert i 1988 og avbemannet 2004.

  • Tårnets høyde: 9,8 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 22,8 meter
  • Lysvidde: 15,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl (2) W 30s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på, som har enten opphav i hake, som viser til formen på fjellformasjonen, eller viser til fugler som hekker (ruger) her.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget både for å trygge innseilingen til Tromsø og forholdene for fiskeriene. Det var et familiefyr med plass til en fyrvokter og en assistent, og deres familier. Bolighuset var en laftet bygning i 1,5 etasje. Lykta var et 4. ordens linseapparat og ble plassert på et lavt tårn på østveggen av bolighuset. I 1901 fikk Hekkingen fyr et 2. ordens fyrlys som ble skjermet med klipp og fargede sektorer.

I 1962 flyttet betjeningens familier på land og en ekstra assistent ble ansatt. Samtidig fikk Hekkingen radiofyr og ble elektrifisert med strøm fra aggregater. Fyret ble fredet i 2000. Etter avbemanningen har Sommarøy Arctic Hotel på Hillesøy utenfor Kvaløya leid fyret og arrangerer dagsturer dit med båt for grupper om sommeren.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg