Hawthorneeffekten

Artikkelstart

Hawthorneeffekten, når den eller de som studeres endrer atferden fordi de blir studert. For eksempel kan fabrikkarbeidere begynne å jobbe hardere når de vet at noen studerer dem. Det var det som skjedde på Hawthorne-fabrikken (Western Electric) nær Chicago, hvor begrepet stammer fra.

Faktaboks

Uttale
hˈå:þˈå:n-

Hawthorneeffekten kalles også for kontrolleffekt. Iblant uttrykkes effekten som «en effekt av undersøkelsen i seg selv».

Når forskere skal studere noe har man et mål om å kartlegge fenomenet slik det er, uten at forskningssituasjonen selv påvirker resultatene. Derfor er det viktig med sterile instrumenter i laboratiet. En utfordring med studier av mennesker og dyr er at de som studeres kan endre atferden sin når de opplever å bli studert. Hvis det er tilfelle, sier ikke forskningsresultatet nødvendigvis noe om hvordan de som studerer oppfører seg til vanlig, men om hvordan de oppfører seg når de blir studert.

Det var psykologen og sosiologen Elton Mayo og hans medarbeidere som gjennomførte de nå klassiske Hawthorne-studiene (1927–32). De ønsket å finne ut hvordan ulike faktorer, som for eksempel lysstyrken i rommet de arbeidet, virket på arbeidernes produktivitet. De fant at uansett hva de gjorde, så økte produktiviteten. Forskerne forsto da at effekten ikke kom fra de enkelte tiltakene, men at arbeiderne ble observert og dermed endret atferd.

En virkning av Hawthorne-studiene var at man økte bevisstheten om hvordan forskerne selv kan ødelegge forskningsresultatene ved å påvirke dem de studerer. En annen virkning var at man ble mer oppmerksom på hvordan arbeidstakernes holdninger påvirket produksjonen.

Studien regnes som et viktig utgangspunkt for tradisjonen Human Relations innenfor organisasjonsutvikling, hvor hensynet til de(n) ansattes opplevelse av arbeid, deltakelse og medvirkning tillegges stor vekt.

Kommentarer (1)

skrev Jørn Støylen

"Human Relations-skolen" helt til slutt burde vel lenkes til http://snl.no/Human_Relations-skolen?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg