metaanalyse (psykologi)

Artikkelstart

Metaanalyse er en statistisk teknikk som brukes for å få en oversikt over forskningsresultater fra mange empiriske enkeltundersøkelser på et tematisk område.

Eksempelvis er metaanalyse brukt i vurdering av effekt av en bestemt form for psykologisk behandling. Fordi enkeltundersøkelser ofte gir sprikende resultater (noen undersøkelser kan vise at en behandlingsmetode er moderat virksom, noen kan vise at behandlingsmetoden har svært stor effekt, mens atter andre undersøkelser viser null eller negativ effekt), er det viktig å se sammenlignbare undersøkelser i sammenheng.

Metaanalysen innebærer at resultatene fra hver enkeltundersøkelse inngår som data i en samlet analyse, typisk i form av hvor stor effekt den enkelts undersøkelsen viste. Samtidig vil resultatene fra enkeltundersøkelser tillegges ulik vekt, avhengig av hvor mange deltakere som inngikk i undersøkelsen. Undersøkelser med mange deltakere tillegges større vekt. På denne måten kan metaanalyser gi et oversiktsbilde – mange enkeltfunn oppsummeres i en samlet konklusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg