Faktaboks

Harald Giersing
Uttale
gˈirsiŋ
Født
24. april 1881, København, Danmark
Død
15. januar 1927, København, Danmark
Landskap
Harald Giersing, Landskap, Birkerød, 1917
Landskap
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Harald Giersing var en dansk maler. Han var en sentral skikkelse i modernismens gjennombrudd i dansk kunst.

Giersing var elev ved Kunstakademiet i København i 1900–1904, deretter to år hos Kristian Zahrtmann, men fikk sine avgjørende inntrykk vinteren 1906–1907 i Paris, der han ble inspirert av fransk kunst. Det var i første omgang post-impresjonister som Paul Gauguin og Paul Cézanne som fanget hans interesse. Etter hvert fikk imidlertid Henri Matisse og fauvistene enda større betydning for hans modning som kunstner.

Fra et impresjonistisk preget lysmaleri utviklet Giersing seg mot en strammere og mer uttrykksfull forenkling, med få farger, blant annet et koloristisk behandlet svart, og en vel avbalansert komposisjon med drag mot det monumentale. Han malte landeveier og skoginteriører, kvinnestudier, figurgrupper og oppstillinger med flasker. Han utførte også portretter, deriblant av Sigurd Swane og Karl Isakson (begge 1910), og en rekke selvportretter.

Giersing tok del i stiftelsen av Grønningen i 1915, og fikk stor innflytelse både som maler, skribent og lærer. Han drev i sine siste 10 år en malerskole. Hans artikler Om kunst ble utgitt posthumt i 1934. Nasjonalgalleriet i Oslo eier et selvportrett fra 1926.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Harald Giersing

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg