Harald Giersing var en dansk maler. Han var en sentral skikkelse i modernismens gjennombrudd i dansk kunst.

Giersing var elev ved Kunstakademiet i København i 1900–1904, deretter to år hos Kristian Zahrtmann, men fikk sine avgjørende inntrykk vinteren 1906–1907 i Paris, der han ble inspirert av fransk kunst. Det var i første omgang post-impresjonister som Paul Gauguin og Paul Cézanne som fanget hans interesse. Etter hvert fikk imidlertid Henri Matisse og fauvistene enda større betydning for hans modning som kunstner.

Fra et impresjonistisk preget lysmaleri utviklet Giersing seg mot en strammere og mer uttrykksfull forenkling, med få farger, blant annet et koloristisk behandlet svart, og en vel avbalansert komposisjon med drag mot det monumentale. Han malte landeveier og skoginteriører, kvinnestudier, figurgrupper og oppstillinger med flasker. Han utførte også portretter, deriblant av Sigurd Swane og Karl Isakson (begge 1910), og en rekke selvportretter.

Giersing tok del i stiftelsen av Grønningen i 1915, og fikk stor innflytelse både som maler, skribent og lærer. Han drev i sine siste 10 år en malerskole. Hans artikler Om kunst ble utgitt posthumt i 1934. Nasjonalgalleriet i Oslo eier et selvportrett fra 1926.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.