Hannu Salama

Faktaboks

Hannu Salama
Uttale
sˈalama
Født
6. oktober 1936, Kouvola

Artikkelstart

Hannu Salama er en finsk forfatter. Han har utgitt romaner, noveller og dikt siden debuten i 1961. Salama bruker et djervt språk som ligger nær opp til dagligtalen, og søker å ringe inn de kreftene som former dagens samfunn.

Utgivelser

Romanen Midtsommerdansen (1964, norsk oversettelse 1965) som skildrer en gruppe unge menneskers destruktive midtsommerfeiring, vakte oppsikt og strid både på grunn av sitt kyniske menneskesyn, og sitt angivelig blasfemiske innhold. Salama ble i to instanser idømt fengselsstraff for sin gudsbespottelse, men ble benådet av president Urho Kekkonen.

Senere har Salama blant annet skrevet de store romanene Jeg, Olli og Orvokki (1967), hvor forfatterens alter ego Harri Salminen står i stampe i sitt arbeid med en bredt anlagt oppvekst- og klasseskildring, og Siinä näkijä missä tekijä (1972, svensk tittel Kommer upp i tö; norsk ordrett oversettelse Ingen gjerning uten øyenvitner). Sistnevnte er en politisk roman rundt en kommunistisk motstandsgruppe, en utviklingsroman og en slektskrønike fra Tammerfors på 1940-tallet. For denne fikk han Nordisk Råds litteraturpris i 1975.

Finlandia-serien i seks deler ble avsluttet i 1983. Elämän opetuslapsia (Livets disipler, 1–3, 1997–2002) er en romanserie som henter handling fra finsk samtid.

Bare Midtsommerdansen er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg