Haagkonvensjonene brukes både om konvensjoner knyttet til krigens folkerett og internasjonal privatrett.

Faktaboks

Uttale
ha:g-
  • konvensjoner som ble vedtatt etter fredskonferansene i Haag i 1899 og 1907 (Haagkonferansene).
  • konvensjoner om internasjonal privatrett som er vedtatt i Haag gjennom årene.

Haagkonvensjonene fra fredskonferanser

Den rekke av konvensjoner som ble vedtatt på fredskonferansene i Haag 1899 og 1907, med regler om fredelig bileggelse av internasjonale tvister, om åpning av fiendtligheter, om krigføring til lands og til sjøs, om nøytrale staters rettigheter og plikter under landkrig og sjøkrig med mer. For eksempel har 4. Haagkonvensjon av 1907 med tilhørende reglement (Landkrigsreglementet) utgjort en sentral del av landkrigens folkerett, særlig frem til Genèvekonvensjonenes første tilleggsprotokoll ble vedtatt i 1977.

Etter en alminnelig folkerettslig lære er Haagkonvensjonenes innhold stort sett ansett bindende også for stater som ikke uttrykkelig har vedtatt dem, idet de må sees som uttrykk for folkerettslige grunnprinsipper og sedvanerettsregler, mens på den annen side er enkelte av Haagkonvensjonenes bestemmelser ofte blitt krenket gjennom praksis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg