Karmapa er en tittel gitt til overhodet for den buddhistiske skolen Karma-Kagyu i Tibet. Den første Karmapaen, Tusum Khyenpa (1110-1193), var også grunnlegger av skolen. Karmapaen er en tulku, det vil si en reinkarnert lama. Den unike tibetanske tradisjonen med å etablere religiøst arvefølge gjennom reinkarnasjon ble startet med Karmapaen og har spredd seg derfra til de fleste religiøse skolene i Tibet. Karmapaen er sammen med Dalai Lama og Panchen Lama, en av de høyeste religiøse autoritetene i Tibet. Han er kjent for sin sorte krone, som skal være vevd av håret til 10 millioner dakinier, det vil si kvinnelige tantriske guddommer.

I dag er det den 17. Karmapaen som leder Karma-Kagyuskolen, men det er uenighet om hvem den rettmessige 17. Karmapaen er. Uenigheten står mellom Ogyen Trinley Dorje (født i 1985) og Trinley Thaye Dorje (født i 1983). Begge kaller seg Karmapa og har støtte fra forskjellige lamaer og religiøse autoriteter både i Tibet og utenfor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg