Faktaboks

Guro Sibeko

Guro Jabulisile Sibeko

Født
22. juni 1975, Rælingen
Guro Sibeko, promobilde
Guro Sibeko, promobilde
Aschehoug forlag.

Guro Sibeko er en forfatter, poet og samfunnsdebattant fra Skjetten. Hun har skrevet flere romaner og barnebøker, men er best kjent for sitt arbeid med rasisme, seksualitet, kjønn, ytringsfrihet og slampoesi.

Bakgrunn

Sibeko er datter av en bondedatter fra Nordfjord og en frihetskjemper fra sørafrikanske ANC, som hun skrev historien til i sakprosaboken Krigerhjerte: Min fars reise.

Hun begynte tidlig å skrive, både poesi og journalistikk, blant annet i ungdomsbladet Reporter i 1990-årene og som bidragsyter i den feministiske antologien Råtekst (1999). Hun er utdannet lærer fra Oslomet, med en mastergrad i nordisk didaktikk og en i veiledningspedagogikk fra Universitetet i Oslo.

Forfatterskap

I 2009 debuterte Sibeko med romanen Vingespenn, og fulgte opp med flere skjønnlitterære utgivelser. Hun oppsummerte sine erfaringer som mangeårig scenekunstner og slampoet, både som utøver og underviser, i boken Den store slam!boka (2018).

Med bøkene Rasismens poetikk (2019) og Alle blir fri (2022), gitt ut på sitt eget forlag Ordatoriet, tok forfatterskapet en dreining mot politisk sakprosa, to dypt engasjerte utgivelser om rasisme, skrevet med hjelp av «sober prosa og rasende poesi». Rasismens poetikk handler om å være melaninrik i en verden der hvithet fortsatt dominerer, mens Alle blir fri skuer fremover til en mulig verden der ingen diskrimineres for sin hudfarge, religion eller etnisitet.

Organisasjonsarbeid

I 2003 tok Sibeko initiativ til Foreningen for Partnerbarn, som jobbet for juridisk likebehandling mellom barn født inn i heterofile og homofile parforhold. Fra 2006 til 2008 var hun nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, mens hun siden 2021 har vært styremedlem i Stiftelsen skeivt kunst- og kultursenter.

Utgivelser

Romaner

  • Vingespenn, Gyldendal 2009
  • Ctrl+Alt+Delete, Gyldendal 2010
  • Jeg kan oppløse mørket, Juritzen 2013

Barnebøker

  • Blodmånenatta, Cappelen Damm 2011
  • Ildulven, Cappelen Damm 2012

Sakprosa

  • Krigerhjerte: Min fars reise, Cappelen Damm 2013
  • Den store slam!boka: En innføring i slampoesi (med Martine Næss Johansen), Melk 2018
  • Rasismens poetikk, Ordatoriet 2019
  • Alle blir fri, Ordatoriet 2022

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg