Grundsund.

Grundsund, tettsted i Lysekil kommune, i området Bohuslän, Sverige, 647 innbyggere (2016). Grundsund ligger på øya Skaftölandet 10 km sør for Lysekil.

Grundsund ble grunnlagt på de rike sildefiskeriene på midten av 1700-tallet. Da silda forsvant på begynnelsen av 1800-tallet, ble fisket lagt om til linefiske i Skagerrak etter torsk og lange. I løpet av 1800-tallet vokste det fram en foredlingsindustri i form av røkeri, konservesfabrikk og salterier. Etter hvert ble de eldre båtene erstattet av en flåte av havgående kuttere som drev fiske så langt ute som Nordsjøen og Shetland. I 1920 var Grundsund Bohusläns største fiskerleie med 1350 innbyggere.

Til forskjell fra mange andre fiskerleier i Bohuslän ble Grundsund lite påvirket av badestedskulturen som grep om seg på den svenske vestkysten fra siste halvdel av 1800-tallet. Selv om fisket har minket i omfang og betydning, og folketallet er gått tilbake, har bebyggelsen på mange vis bevart sin opprinnelige karakter av fiskerlandsby.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg