Lysekil

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lysekil er en by og kommune i landskapet Bohuslän i Sverige.

Faktaboks

Uttale

lˈyːsekjiːl

Etymologi

sammensetning av soknenavnet Lyse og kil 'vik'

Byen

Ved Brastad nord for byen finnes et helleristningsfelt med et 80-tall ristninger.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lysekil ligger på nordsiden av fjorden Gullmarns munning sørvest for Uddevalla. Byen har 7784 innbyggere (2016). Næringslivet domineres av næringsmiddelindustri, blant annet hermetikkfabrikker (fisk) og tjeneste- og servicenæringer. Lysekil er et mye besøkt bade- og kursted med blant annet havfiskelaboratorium og akvarium.

Kommunen

Lysekil kommune tilhører Västra Götalands län, den har et areal på 210 km2 med 14 570 innbyggere (2017). Landskapet er for det meste preget av sprekkedaler med tynt jordsmonn. Kommunen har skjærgårdskyst. Skandinaviska raffinaderi AB Scanraff ved Brofjorden er kommunens dominerende industribedrift.

Fiskebäckskil (259 innbyggere i 2016) er et gammelt fiskerleie ved munningen av Gullmarn rett overfor Lysekil. Stedet er blitt et populært turiststed med en velbesøkt småbåthavn og gammel bebyggelse. Stedet har også en populær badestrand. I Fiskebäckskil ligger Kristinebergs marinbiologiske stasjon. På Skaftölandet 10 km sør for Lysekil ligger det gamle fiskerleiet Grundsund.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg