Lysekil.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Lysekil er en by og kommune i Bohuslän i Sverige.

Lysekil ligger på nordsiden av fjorden Gullmarns munning sørvest for Uddevalla. Byen har 7784 innbyggere (2016). Næringslivet domineres av næringsmiddelindustri, blant annet hermetikkfabrikker (fisk) og tjeneste- og servicenæringer. Lysekil er et mye besøkt bade- og kursted med blant annet havfiskelaboratorium og akvarium.

Lysekil kommune tilhører Västra Götalands län, den har et areal på 210 km2 med 14 570 innbyggere (2017). Landskapet er for det meste preget av sprekkedaler med tynt jordsmonn. Kommunen har skjærgårdskyst. Skandinaviska raffinaderi AB Scanraff ved Brofjorden er kommunens dominerende industribedrift.

Fiskebäckskil (259 innbyggere i 2016) er et gammelt fiskerleie ved munningen av Gullmarn rett overfor Lysekil. Stedet er blitt et populært turiststed med en velbesøkt småbåthavn og gammel bebyggelse. Stedet har også en populær badestrand. I Fiskebäckskil ligger Kristinebergs marinbiologiske stasjon. På Skaftölandet 10 km sør for Lysekil ligger det gamle fiskerleiet Grundsund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.