Faktaboks

Lysekil
Etymologi
sammensetning av soknenavnet Lyse og kil ‘vik’
Uttale

lˈyːsekjiːl

Lysekil
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Lysekil er en by og kommune i landskapet Bohuslän i Sverige.

Byen

Lysekil

Fra Lysekil.

Lysekil
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lysekil ligger på nordsiden av fjorden Gullmarns munning sørvest for Uddevalla. Byen har 7470 innbyggere (2021). Næringslivet domineres av næringsmiddelindustri, blant annet hermetikkfabrikker (fisk) og tjeneste- og servicenæringer. Lysekil er et mye besøkt bade- og kursted med blant annet havfiskelaboratorium og akvarium.

Kommunen

Grundsund.

Lysekil kommune tilhører Västra Götalands län, den har et areal på 210 kvadratkilometer med 13 970 innbyggere (2024). Landskapet er for det meste preget av sprekkedaler med tynt jordsmonn. Kommunen har skjærgårdskyst. Preemraff Lysekil ved Brofjorden er Skandinavias største oljeraffineri og kommunens dominerende industribedrift.

Fiskebäckskil er et gammelt fiskerleie ved munningen av Gullmarn, rett overfor Lysekil. Stedet er blitt et populært turiststed med en velbesøkt småbåthavn og gammel bebyggelse. Stedet har også en populær badestrand. I Fiskebäckskil ligger Kristinebergs marinbiologiske stasjon.

På Skaftölandet, 10 kilometer sør for Lysekil, ligger det gamle fiskerleiet Grundsund. Til forskjell fra mange andre fiskerleier i Bohuslän, ble Grundsund lite påvirket av badestedskulturen som vokste frem på den svenske vestkysten i siste halvdel av 1800-tallet. Selv om fisket har minket i omfang og betydning, og folketallet er gått tilbake, har bebyggelsen på mange vis bevart sin opprinnelige karakter av fiskerlandsby.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg