Graukäse er en syrefelt ost av skummet kumelk fra Syd-Tyrol, henholdsvis på både østerriksk og italiensk side av grensen.
Osten tilvirkes på små gardsysterier i alpene og omsettes stort sett lokalt selv om enkelte ysterier har en noe videre distribusjon. Noen produsenter tilsetter syrningskultur, mens andre lar melken syrne naturlig.
Graukäse er i slekt med norske gammelost og pultost. Osten fremstår lysere enn gammelost, mer lik pultost i fargen, men er presset som gammelosten. Modningstiden er gjerne to til tre uker. Noen varianter er skorpefri mens andre får muggvekst ved noe lengre modning og med det en grå skorpe, derav navnet.
Fettinnholdet er 1 prosent.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.