Graddis Fjellstue er en fjellstue på Saltfjellet. Den ligger 440 meter over havet, i Saltdal kommune, Nordland fylke, tre kilometer vest for svenskegrensen ved Graddisveien (riksvei 77), som går fra E6 i Saltdal til Arjeplog i Sverige. Fjellstua har ti sengeplasser, to campinghytter og campingplass.

Fra fjellstua er det merkede sommerruter til Trygvebu ved Skaiti og Lønsstua ved Lønsdal stasjon på Nordlandsbanen. Graddis Fjellstue ligger ved Junkerdal nasjonalpark.

Navnet

Graddis er samisk for «plassen under den store ravinen».

Historikk

Plassen Graddis var tidlig utgangspunkt for handelen mellom Norge og Sverige. Første bebyggelse på stedet var allerede i 1867. Den første fjellstua ble bygget som statens fjellstue i 1872, mens den nåværende fjellstua ble påbegynt i 1947 og sto ferdig i 1953.

Helt siden starten har driften vært i samme familie, og drives nå av Berit og Kjell Sture Myrvang som er femte generasjon vertskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg