Faktaboks

Goodrich Corporation
Uttale
gˈudritʃ

Goodrich Corporation er et tidligere amerikansk industrikonsern grunnlagt i 1870. Konsernet var lenge store innenfor dekkproduksjon til fly og biler, men produserte siden 1990-tallet løsninger for romfarts- og flyindustrien. United Technologies kjøpte opp Goodrich Corporation i 2012.

Historie

Goodrich
Goodrich var de første som begynte med produksjon av luftfylte bildekk i USA.
Av /Library of Congress.

Konsernet ble grunnlagt i 1870 som BFGoodrich Company av Benjamin Franklin Goodrich, som året før hadde overtatt gummiproduktselskapet Hudson River Rubber Company og flyttet det til Akron i Ohio.

Som det første firmaet i USA begynte selskapet i 1896 produksjon av luftfylte bildekk, etter at det overtok et britisk patent, og fra rundt 1910 også flydekk. I 1920-årene var selskapets forskere involvert i utviklingen av polyvinylklorid (PVC), i 1930-årene av syntetisk gummi, og i 1946 utviklet man det slangeløse bildekket. Goodrich dannet i 1956 en egen romfartsavdeling og utviklet romdrakten brukt av Alan Shepard i 1961, den første amerikanske romfarer.

BFGoodrich var lenge en av verdens fremste bildekkprodusenter, men i 1986 ble Goodrichs og Uniroyals bildekkdivisjoner slått sammen til Uniroyal Goodrich Tire Company, som i 1990 ble overtatt av Michelin-konsernet. BFGoodrich er fremdeles et varemerke for bildekk.

Konsernsjef fra 1979 til 1996 var John Doyle Ong, som også var amerikansk ambassadør til Norge fra 2002 til 2005. Konsernet solgte etter hvert også sine virksomheter innen kjemi og plast, og overtok i stedet flere selskap innen fly- og romfartsindustri, blant annet Coltec Industries i 1999 og flyttet hovedkontoret til Charlotte i North Carolina. Fra 2001 skiftet BFGoodrich navn til Goodrich Corporation.

Konsernet ble når det ble overtatt av United Technologies i 2012 slått sammen med Hamilton Sundstrand til UTC Aerospace Systems.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg