Klassisk gimlet servert på is.

av Eirik Sand Johnsen. Begrenset gjenbruk

Gimlet, cocktail laget på gin og limejus. Navnet Gimlet stammer antagelig fra redskapet man brukte for å åpne gintønnene om bord på skipene i den britiske marine.

Gimlet har sin historie fra den britiske marinens storhetstid på 1700 og 1800tallet. I 1747 utførte en skotsk sjømannslege ved navnet James Lind flere eksperimenter på sjøfolk for å prøve å finne en måte å ta knekken på skjørbuk, som var et vanlig problem hos sjøfolk på denne tiden. Han fant ut at de som fikk en daglig dose sitrusjus over en viss tidsperiode fikk en bedret tilstand og ofte ble friskmeldt for skjørbuk. Selv om disse resultatene ble sendt videre opp i den britiske marinens system, gikk det hele 40 år før fartøyene begynte å ta med seg sitrusrasjoner til mannskapene. Etter dette opphørte skjørbuk så og si i den britiske marinen.

James Linds oppdagelse, sammen med det faktumet at de britiske soldatene hadde ginrasjoner fra Plymouth, som har levert til den den britiske marinen i alle år, gjorde at man plutselig satt med det som var utgangspunktet for en gimlet.

Det var først i 1867 at man tok til cordialen for å lage Gimlet. Dette var en naturlig følge av at sitrus ikke holdt seg så bra om bord på skip, slik at man trengte å konservere sitrusen. Dette fant Lauchlin Rose ut av. Han patenterte og sto så for produksjonen av en lime cordial som holdt hele toktet igjennom. Roses lime er i dag den mest vanlige cordialen å bruke i gimlet. Med tiden har roses lime-cordialen blitt industrialisert, og man kommer antagelig nærmere den originale ved å lage sin egen cordial (se oppskrift nedenfor).

  • 2 deler Plymouth gin
  • 2deler lime cordial (kan også byttes ut med sukkerlake)
  • 1del fersk limejus (hvis sukkerlake, ha en del til)
  • Shakes, siles over i tumblerglass med is, pynt med limehjul.
  • 2,5dl med demerara sukker
  • 2,5dl med fersk presset lime
  • Zest av fire lime. Prøv å ta mest av den grønne delen av skallet og ikke så mye av det hvite.

Varm opp til sukkeret har løst seg opp i limejusen (ikke kok), ta bort fra varmen, knekk og slipp lime-zesten oppi. Når den er kjølt ned kan du ha i en halv spiseskje med London dry gin for konserveringen. La stå i 12 timer, sil av limezest. Oppbevar i kjøleskap.

Oppskrift på cordial er hentet fra bartenderen Brian Miller, New York.

Den første gimlet ble nok i sin tid lagd på Plymouth gin og fersk limejus.

  • 2 deler Plymouth gin
  • 1 del fersk limejus
  • Bygges i tumblerglass (se bildet)

Den mest kjente oppskriften, som blant annet er å finne i Savoy cocktail book fra 1930, er:

  • 2deler Plymouth gin
  • 2deler roses lime cordial
  • Røres i glass, kan serveres både i Cocktailglass, men også med isbiter i et tumblerglass.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.