James Lind var en britisk (skotsk) militærlege og en pioner innen forebyggende behandling av skjørbuk blant sjøfolk.

Som lege ved marinehospitalet i Gosport fikk Lind til behandling sjøfolk med typiske lidelser som dysenteri, tyfus og skjørbuk. Etter studier av ulike midler for behandling og forebygging, kunne han i sin A Treatise on Scurvy (1754) argumentere for at inntak av sitrussaft kunne forebygge skjørbuk effektivt på lengre sjøreiser. Denne tesen ble året etter underbygget av det som har blitt beskrevet som historiens første kontrollerte kliniske forsøk, som fant sted ombord på HMS Salisbury: Tolv sjømenn med skjørbuk ble delt i seks grupper, og hver av dem fikk ulike kosttilskudd. De to som fikk appelsiner og sitroner viste raskt bedring, mens de andre forble syke.

Etter at Linds kostholdsråd i An Essay on the Most Effectual Means of Preserving the Health of Seamen, in the Royal Navy (1757) ble innført i den britiske marinen i 1795, og etter hvert i handelsflåten, sank antall tilfeller av skjørbuk hos sjøfolk dramatisk. Lind foretok også studier i tropemedisin, i avhandlingen An Essay on Diseases Incidental to Europeans in Hot Climates (1768).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.