James Lind

Faktaboks

James Lind
Født
1716, Edinburgh
Død
13. juli 1794
James Lind sies å ha vært den første som gjennomførte et kontrollert, klinisk forsøk. Han viste at man kan forebygge skjørbuk med sitrusfrukt. Skjørbuk skyldes mangel på C-vitamin, og ettersom det er mye C-vitamin i sitrusfrukt, er det å spise sitrusfrukt en utmerket måte å forebygge skjørbuk på.
Av /Wellcome collection.
Lisens: CC BY 4.0
Av /Wellcome collection.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

James Lind var en britisk (skotsk) militærlege og en pioner innen forebyggende behandling av skjørbuk blant sjøfolk.

Som lege ved marinehospitalet i Gosport fikk Lind til behandling sjøfolk med typiske lidelser som dysenteri, tyfus og skjørbuk. Etter studier av ulike midler for behandling og forebygging, kunne han i sin A Treatise on Scurvy (1754) argumentere for at inntak av sitrussaft kunne forebygge skjørbuk effektivt på lengre sjøreiser. Denne tesen ble året etter underbygget av det som har blitt beskrevet som historiens første kontrollerte kliniske forsøk, som fant sted ombord på HMS Salisbury: Tolv sjømenn med skjørbuk ble delt i seks grupper, og hver av dem fikk ulike kosttilskudd. De to som fikk appelsiner og sitroner viste raskt bedring, mens de andre forble syke.

Etter at Linds kostholdsråd i An Essay on the Most Effectual Means of Preserving the Health of Seamen, in the Royal Navy (1757) ble innført i den britiske marinen i 1795, og etter hvert i handelsflåten, sank antall tilfeller av skjørbuk hos sjøfolk dramatisk. Videre ble utbredelsen av «skipsfeberen» tyfus sterkt redusert i den britiske flåten etter at Lind fikk innført rutiner for avlusning av mannskapene. Lind foretok også studier i tropemedisin, i avhandlingen An Essay on Diseases Incidental to Europeans in Hot Climates (1768).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg