Faktaboks

Ghazi al-Yawar
Født
11. mars 1958, Mosul
Ghazi al-Yawar, 2005
Ghazi al-Yawar, 2005
Av /U.S. Air Force 𝒲.

Ghazi al-Yawar er en irakisk politiker som var president i Irak fra 2004 til 2005. Al-Yawar spilte en sentral rolle i overgangen mellom amerikansk styre som følge av invasjonen av Irak i 2003 og det påfølgende irakiske overgangsstyret som varte frem til det første demokratiske valget i 2005. Rollen var først og fremst seremoniell, men symbolsk viktig.

Al-Yawar er sunnimuslim og født i Mosul. Hans familie har vært overhode i Shammar-stammen, en av de største stammene i Irak, som anses for å være religiøst moderate.

Han er utdannet ingeniør og har studert i Saudi-Arabia, Storbritannia og USA. Etter den USA-ledede invasjonen i 2003, da Baath-regimet ledet av Saddam Hussein ble styrtet, ble al-Yawar sunnienes representant i overgangsregjeringen. Fra juni 2004 var han overgangspresident i Irak, og fra 2005 en av landets to visepresidenter. Han ble innvalgt i parlamentet i 2005 og 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg