Gassforhandlingsutvalget

Artikkelstart

Gassforhandlingsutvalget (GFU) er et organ opprettet 1986 med ansvar for å forberede og gjennomføre alle forhandlinger om salg av norsk gass fra lisenser tildelt etter 1985. GFU bestod av representanter for Statoil og Norsk Hydro (frem til 1999 også Saga Petroleum) med bistand i enkeltforhandlinger fra representanter for utenlandske selskaper. Dersom rettighetshaverne kunne oppnå bedre vilkår, eller avsette gassen i egne anlegg, kunne gassen avsettes uavhengig av GFU.

Faktaboks

Også kjent som
GFU

I 1993 ble GFU supplert med Forsyningsutvalget (FU). FU hadde en rådgivende funksjon overfor Olje- og energidepartementet i spørsmål knyttet til utbygging og utnyttelse av felt og rørledninger, samt allokering av inngåtte kontrakter til de enkelte felt. FU bestod av representanter for alle store rettighetshavere på norsk sokkel.

Regjeringen besluttet 2001 å avvikle GFU, ettersom ordningen var i strid med EUs gassdirektiv og konkurranseregler. Avsetning av norsk gass gjennom GFU til EØS-området ble endelig avviklet 1. januar 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg