Gørild Mauseth

Faktaboks

Gørild Mauseth
Født
24. april 1972, Alta

Artikkelstart

Gørild Mauseth er en norsk skuespiller. Hun fikk Amandaprisen i kategorien for beste debutant for rollen som Lillian i Brent av frost (regi Knut Erik Jensen, 1997).

Teaterroller

Mauseth er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (uteksaminert i 1995). Hun hadde sin debut i rollen som Bolette i Ibsens Fruen fra havet ved Teatret Vårt i Molde samme år. Senere var hun en periode tilknyttet Den Nationale Scene, hvor hun hadde sitt gjennombrudd i stykket Av måneskinn gror det ingenting (1996, av Ragnhild Hilt etter Torborg Nedreaas). I 1998 gikk hun over til Nationaltheatret, hvor hennes første rolle var hovedrollen som Agnes i Cecilie Løveids Østerrike.

Senere spilte hun blant annet Gretchen i Faust (1999), Leonora i Den stundesløse (1999), den kvinnelige tittelrollen i Paul Lange og Tora Parsberg (2000), Thea i Hedda Gabler (2002), Rita Allmers i Lille Eyolf (2002), Hjørdis i Hærmennene på Helgeland (2002) og Alexandra i Quisling (2005, denne var et samarbeidsprosjekt av Nationaltheatret og Teater Ibsen). Mauseth fikk Radioteatrets pris Blå fugl i 2003, for rollen som Ellida Wangel i Fruen fra havet. I 2012 spilte hun tittelrollen i Anna KareninaRiksteatret.

Film og TV

Etter Brent av frost har Gørild Mauseth også hatt filmroller blant annet i Når mørket er forbi (Knut Erik Jensen, 2000) og Når nettene blir lange (Mona Hoel, 2000). Hun spilte rollen som Kristin Slettemark i Nils Gaups TV-film Deadline Torp (2005). I TV-serien Erobreren etter Jan Kjærstads romantrilogi hadde hun rollen som tante Laura (2012), og i spenningsserien Monster (2017) spilte hun en sentral rolle som Margot van Gebert.

Gørild Mauseth er gift med den italienske filmprodusenten og regissøren Tommaso Mottola di Amato. De to samarbeidet i dokumentarfilmen Karenina & I (2017), som han skrev og regisserte, og hun medvirket i, og i kortdokumentaren Love is... (2019), som de skrev, produserte og regisserte sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg