Faktaboks

Gørild Mauseth
Født
24. april 1972, Alta

Gørild Mauseth er en norsk skuespiller. Hun fikk Amandaprisen i kategorien for beste debutant for rollen som Lillian i Brent av frost (regi Knut Erik Jensen, 1997).

Teaterroller

Mauseth er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (uteksaminert i 1995). Hun hadde sin debut i rollen som Bolette i Ibsens Fruen fra havet ved Teatret Vårt i Molde samme år. Senere var hun en periode tilknyttet Den Nationale Scene, hvor hun hadde sitt gjennombrudd i stykket Av måneskinn gror det ingenting (1996, av Ragnhild Hilt etter Torborg Nedreaas). I 1998 gikk hun over til Nationaltheatret, hvor hennes første rolle var hovedrollen som Agnes i Cecilie Løveids Østerrike.

Senere spilte hun blant annet Gretchen i Faust (1999), Leonora i Den stundesløse (1999), den kvinnelige tittelrollen i Paul Lange og Tora Parsberg (2000), Thea i Hedda Gabler (2002), Rita Allmers i Lille Eyolf (2002), Hjørdis i Hærmennene på Helgeland (2002) og Alexandra i Quisling (2005, denne var et samarbeidsprosjekt av Nationaltheatret og Teater Ibsen). Mauseth fikk Radioteatrets pris Blå fugl i 2003, for rollen som Ellida Wangel i Fruen fra havet. I 2012 spilte hun tittelrollen i Anna KareninaRiksteatret.

Film og TV

Etter Brent av frost har Gørild Mauseth også hatt filmroller blant annet i Når mørket er forbi (Knut Erik Jensen, 2000) og Når nettene blir lange (Mona Hoel, 2000). Hun spilte rollen som Kristin Slettemark i Nils Gaups TV-film Deadline Torp (2005). I TV-serien Erobreren etter Jan Kjærstads romantrilogi hadde hun rollen som tante Laura (2012), og i spenningsserien Monster (2017) spilte hun en sentral rolle som Margot van Gebert.

Gørild Mauseth er gift med den italienske filmprodusenten og regissøren Tommaso Mottola di Amato. De to samarbeidet i dokumentarfilmen Karenina & I (2017), som han skrev og regisserte, og hun medvirket i, og i kortdokumentaren Love is... (2019), som de skrev, produserte og regisserte sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg