Górnośląski Okręg Przemysłowy (GOP)

Artikkelstart

Górnośląski Okręg Przemysłowy (GOP) er et gruve- og industriområde i Polen, Schlesien, mellom elvene Odras og Wisłas øvre løp. Navnet, som betyr 'det øvre-schlesiske industriområde', forkortes GOP.

Faktaboks

Uttale
gurnåʃlˈɔski ˈåkrenk pʒemyswˈåvy
Også kjent som

GOP

tysk Oberschlesisches Industrierevier

En rekke byer i dette området har i større eller mindre grad vokst sammen og danner en byregion. Blant de største byene i dette området er Katowice, Sosnowiec, Bytom, Zabrze og Gliwice.

GOP er et av de viktigste tungindustriområder i Europa, basert på lokale forekomster av steinkull. I området er det betydelig kullproduksjon.Viktige næringsvirksomheter er jern- og stålverk, verkstedindustri, kjemisk industri, glassverk, tekstilindustri og varmekraftverk.

Historikk

Bergverksindustrien i området går tilbake til 1500-tallet. Fra midten av 1600-tallet ble det anlagt en omfattende glass- og lintøyproduksjon, mens støpingen av jern tok til på begynnelsen av 1700-tallet. Området ble i siste halvdel av 1700-tallet det økonomiske tyngdepunkt i Preussen.

Etter en folkeavstemning 1921 ble området delt mellom Polen og Tyskland. I 1939–1945 var det innlemmet i Tyskland. Den tysktalende befolkningsgruppe har i stor grad flyttet ut av området, etter at det i 1945 i sin helhet ble innlemmet i Polen.

Forurensningsproblemer

Det øvre-schlesiske industriområdet hører til de mest forurensede deler av Europa, med betydelige miljø- og helseproblemer. Det tilstøtende tsjekkiske Ostrava-området står for størstedelen av Tsjekkias steinkullproduksjon og bidrar til den alvorlige forurensningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg