Górnośląski Okręg Przemysłowy (GOP)

Górnośląski Okręg Przemysłowy (GOP) er et gruve- og industriområde i Polen, Schlesien, mellom elvene Odras og Wisłas øvre løp. Navnet, som betyr 'det øvre-schlesiske industriområde', forkortes GOP.

En rekke byer i dette området har i større eller mindre grad vokst sammen og danner en byregion. Blant de største byene i dette området er Katowice, Sosnowiec, Bytom, Zabrze og Gliwice.

GOP er et av de viktigste tungindustriområder i Europa, basert på lokale forekomster av steinkull. I området er det betydelig kullproduksjon.Viktige næringsvirksomheter er jern- og stålverk, verkstedindustri, kjemisk industri, glassverk, tekstilindustri og varmekraftverk.

Bergverksindustrien i området går tilbake til 1500-tallet. Fra midten av 1600-tallet ble det anlagt en omfattende glass- og lintøyproduksjon, mens støpingen av jern tok til på begynnelsen av 1700-tallet. Området ble i siste halvdel av 1700-tallet det økonomiske tyngdepunkt i Preussen.

Etter en folkeavstemning 1921 ble området delt mellom Polen og Tyskland. I 1939–1945 var det innlemmet i Tyskland. Den tysktalende befolkningsgruppe har i stor grad flyttet ut av området, etter at det i 1945 i sin helhet ble innlemmet i Polen.

Det øvre-schlesiske industriområdet hører til de mest forurensede deler av Europa, med betydelige miljø- og helseproblemer. Det tilstøtende tsjekkiske Ostrava-området står for størstedelen av Tsjekkias steinkullproduksjon og bidrar til den alvorlige forurensningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.