Faktaboks

Gérard Mourou
Født
22. juni 1944
Gérard Mourou
Av /École polytechnique.
Lisens: CC BY SA 2.0

Gérard Mourou er en fransk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk i 2018 for sitt arbeid med å lage korte lyspulser med svært høy intensitet.

Bakgrunn

Mourou tok doktorgraden ved Pierre og Marie Curie Universitetet (Université Pierre et Marie Curie) i 1973. I de påfølgende årene arbeidet han med å finne nye metoder for å studere raske optiske og elektroniske pulser ved ulike institusjoner i USA og Frankrike, før han begynte å arbeide ved Universitetet i Rochester (USA). Mourou flyttet i 1988 til Universitetet i Michigan (USA), der han grunnla Center for Ultrafast Optical Science, og i 2005 returnerte han til Frankrike og École Polytechnique.

Arbeid

Ved Universitetet i Rochester publiserte Mourou sammen med sin doktorgradsstudent, Donna Strickland, i 1985 en svært viktig artikkel i tidsskriftet Optics Communications, der de forklarte en ny metode for å lage høyintensive laserpulser. Ideen var å først strekke ut pulsen i tid slik at den maksimale effekten i materialet ikke var for stor til å kunne ødelegge materialet, deretter forsterke laserpulsen, og til slutt komprimere laserpulsen i tid slik at intensiteten nå ble svært mye større enn det den var. Chirped pulse amplification, som denne teknikken er kalt, er nå en standard teknikk for å lage høyintensive laserpulser. I dag kan chirped pulse amplification brukes til å generere de mest intense laserpulser med effekter større enn en petawatt (1015 W).

Mourou har sammen med medarbeidere også studert hvordan høyintensive laserpulser kan brukes til å bryte ned dielektriske materialer, og også hvordan de kan ionisere luft og danne bølgeledere for seg selv gjennom 20 meter med luft. Videre har han bidratt til den teknologiske utviklingen av høyintensive laserpulser for bruk innen maskinering av materialer og til laserkirurgi av øyet (LASIK).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg