Donna Strickland

Faktaboks

Donna Strickland
Født
27. mai 1959
Donna Strickland i laboratoriet ved universitetet i Waterloo, Canada.
.

Artikkelstart

Donna Strickland er en kanadisk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk i 2018 for sitt arbeid med å lage korte lyspulser med svært høy intensitet. Hun er den første kvinnelige Nobelprisvinner i fysikk siden Maria Goeppert Mayer mottok prisen i 1963.

Strickland tok doktorgraden ved Universitetet i Rochester i 1989 under veiledning av Gérard Mourou. På den tiden var det et stort problem at man ikke kunne forsterke korte laserpulser uten å ødelegge materialet. I 1985, som en del av sin doktorgrad, publiserte Strickland sammen med Mourou en kort og grensesprengende artikkel i tidsskriftet Optics Communications. I denne artikkelen viste de hvordan man kan først strekke ut pulsen i tid slik at den maksimale effekten i materialet ikke er for stor, deretter forsterke laserpulsen, og til slutt komprimere laserpulsen i tid slik at intensiteten nå er svært mye større enn det den var.

Denne teknikken, kalt chirped pulse amplification, har senere blitt en standard teknikk for å lage høyintensive laserpulser. Disse svært korte og intense laserpulsene kan brukes til en rekke ting, for eksempel til å gjøre nøyaktige kutt i materialer ved hjelp av lasermaskinering, eller som et redskap til bruk innen laserkirurgi av øyet (LASIK). Chirped pulse amplification brukes i dag til å generere de mest intense laserpulser med effekter større enn en petawatt (1015 W).

Etter doktorgraden arbeidet Strickland med høyintense lyspulser ved Lawrence Livermore National Laboratory (USA) og Princeton University (USA), før hun flyttet til University of Waterloo (Canada) i 1997. Ved Universitetet i Waterloo har hun siden arbeidet med høyintensitetslasere og ikke-lineær optikk, og gitt vesentlige bidrag til utviklingen av infrarøde og ultrafiolette lasersystem, samt utviklet nye teknikker for generasjon av ultraraske laserpulser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg