Fra Viggo Fausbøll: Beretning om de vidtberømte Molboers vise gjerninger og tapre bedrifter, utg. 1887.
Fra Viggo Fausbøll: Beretning om de vidtberømte Molboers vise gjerninger og tapre bedrifter, utg. 1887.
Av .

Gå nedenom og hjem er et uttrykk for at noe feiler stort, går riktig dårlig eller mislykkes totalt. I noen eldre ordbøker gis definisjonen å drukne.

Uttrykksmåten kommer fra Danmark, og helt konkret fra en molbohistorie som ofte blir kalt «Jerngryden og Manden, som gik nedenom og hjem». Her dykker en molbo (person fra landskapet Mols) fra en båt etter en matgryte han tror er magisk og som er mistet over bord. Da han ikke kommer opp igjen, tror de gjenværende molboene i båten at han har funnet en vei «nedenom og hjem» for å komme dem i forkjøpet til middagen.

Fortellingen er nedtegnet første gang av C.F. Wadskiær i 1744. Som talemåte løsrevet fra molboene, kan å gå nedenom og hjem først dokumenteres i Nikolai F.S. Grundtvigs oversettelse av Saxos Gesta Danorum fra 1822.

De eldste eksemplene på billedlig bruk knytter talemåten oftest til forlis og drukning, helt i opprinnelsens ånd. Etter hvert er uttrykket utvidet til å betegne nederlag, konkurs og fiaskoer generelt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nyerup, R. (1816). Almindelig Morskabslæsning i Danmark og Norge igjennem Aarhundreder. Kjøbenhavn: Brdr. Thiele.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg