Fritz Strassmann var en tysk kjernekjemiker som bidro i oppdagelsen av nukleær fisjon. For arbeidet ble han tildelt Enrico Fermi Award sammen med Lise Meitner og Otto Hahn.
Strassmann ble født 22. februar 1902 i Boppard i Tyskland. Han tok sin doktorgrad ved det tekniske universitetet i Hannover på en avhandling om kjemisk løselighet.
I 1934 ble han med i gruppen til Otto Hahn og Lise Meitner i den forskningen de gjorde omkring nøytronbestråling av uran. Nøytronet var oppdaget bare to år tidligere, i 1932, av James Chadwick.
Strassmanns kunnskaper i analytisk kjemi bidro til gruppens oppdagelse av det som senere ble kalt nukleær fisjon. Etter hvert måtte Lise Meitner flykte fra naziregimet, og Strassmann tok hennes plass i gruppen. Hahn og Strassmann fortsatte eksperimentene med nøytronbestråling av uran. i 1938 sendte de inn et manuskript til tidsskriftet «Naturwissenschaften» der de rapporterte at de hadde påvist grunnstoffet barium (atomnummer Z = 56 etter nøytronbestråling av uran (atomnummer Z = 92). Hahn og Strassmann kommuniserte disse resultatene også i et brev til Lise Meitner som nå befant seg ved Manne Siegbahns laboratorium i Stockholm. Meitner og nevøen hennes, Otto Robert Frisch, interpreterte funnene til å være resultat av oppsplitting av urankjerner i lettere kjerner, og innførte senere begrepet nukleær fisjon på dette fenomenet.
Senere arbeidet Strassmann ved Kaiser Wilhelm-instituttet og fra 1945 til 1953 var han direktør ved avdelingen for kjemi ved Max Planck-instituttet. I 1946 ble Strassmann professor i uorganisk kjemi og kjernekjemi ved universitetet i Mainz der han opprettet instituttet for uorganisk kjemi – senere instituttet for kjernekjemi.
Strassmann var på ALSOS-listen . Dette var Manhattan-prosjektets militære etterretnings forsøk på å få kunnskap om hvor langt Tyskland var kommet i forsøket på å utvikle kjernevåpen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.