Fritz Strassmann, ble født 22. februar 1902 i Boppard i Tyskland. Han tok sin dr.-grad ved det tekniske universitetet i Hannover på en avhandling om kjemisk løselighet. I 1934 ble han med i gruppen til Otto Hahn og Lise Meitner i den forskningen de gjorde omkring nøytron-bestråling av uran. Nøytronet var oppdaget bare to år tidligere, i 1932, av James Chadwick.

Strassmanns kunnskaper i analytisk kjemi bidro til gruppens oppdagelse av det som senere ble kalt nukleær fisjon. Etter hvert måtte Lise Meitner flykte fra nazi-regimet, og Strassmann tok hennes plass i gruppen. Hahn og Strassmann fortsatte eksperimentene med nøytron-bestråling av uran. i 1938 sendte de inn et manuskript til tidsskriftet "Naturwissenschaften" der de rapporterte at de hadde påvist grunnstoffet barium (atomnummer Z = 56 etter nøytronbestråling av uran (atomnummer Z = 92). Hahn og Strassmann kommuniserte disse resultatene også i et brev til Lise Meitner som nå befant seg ved Manne Siegbahns laboratorium i Stockholm. Meitner og nevøen hennes, Otto Robert Frisch, interpreterte funnene til å være resultat av oppsplitting av urankjerner i lettere kjerner, og innførte senere begrepet nukleær fisjon på dette fenomenet.

Senere arbeidet Strassmann ved Kaiser Wilhelm-instituttet og fra 1945 til 1953 var han direktør ved avdelingen for kjemi ved Max Planck-instituttet. I 1946 ble Strassmann professor i uorganisk kjemi og kjernekjemi ved universitetet i Mainz der han opprettet instituttet for uorganisk kjemi - senere instituttet for kjernekjemi.

Strassmann var på ALSOS-listen . Dette var Manhattan-prosjektets militære etterretnings forsøk på å få kunnskap om hvor langt Tyskland var kommet i forsøket på å utvikle kjernevåpen.

For arbeidet med nukleær fisjon ble Strassmann, Hahn og Meitner tildelt Enrico Fermi Award.

Otto Hahn ble tildelt Nobel-prisen i kjemi i 1944 for "hans oppdagelse av nukleær fisjon", men Strassmann fikk ikke del i denne. Flere vitenskapsfolk og historikere har senere ment at denne prisen i stedet skulle vært delt med Lise Meitner.

"International Astronomical Union" kalte opp en asteroide etter Strassmann - 19136 Strassmann.

Fritz Strassmann døde 22. april 1980 i Mainz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.