Fritz Strassmann

Faktaboks

Fritz Strassmann
Uttale
strˈassmann
Født
22. februar 1902, Boppard i Tyskland
Død
22. april 1980, Mainz

Artikkelstart

Fritz Strassmann var en tysk kjernekjemiker som bidro i oppdagelsen av nukleær fisjon. For arbeidet ble han tildelt Enrico Fermi Award sammen med Lise Meitner og Otto Hahn.

Strassmann ble født 22. februar 1902 i Boppard i Tyskland. Han tok sin doktorgrad ved det tekniske universitetet i Hannover på en avhandling om kjemisk løselighet.

I 1934 ble han med i gruppen til Otto Hahn og Lise Meitner i den forskningen de gjorde omkring nøytronbestråling av uran. Nøytronet var oppdaget bare to år tidligere, i 1932, av James Chadwick.

Strassmanns kunnskaper i analytisk kjemi bidro til gruppens oppdagelse av det som senere ble kalt nukleær fisjon. Etter hvert måtte Lise Meitner flykte fra naziregimet, og Strassmann tok hennes plass i gruppen. Hahn og Strassmann fortsatte eksperimentene med nøytronbestråling av uran. i 1938 sendte de inn et manuskript til tidsskriftet «Naturwissenschaften» der de rapporterte at de hadde påvist grunnstoffet barium (atomnummer Z = 56 etter nøytronbestråling av uran (atomnummer Z = 92). Hahn og Strassmann kommuniserte disse resultatene også i et brev til Lise Meitner som nå befant seg ved Manne Siegbahns laboratorium i Stockholm. Meitner og nevøen hennes, Otto Robert Frisch, interpreterte funnene til å være resultat av oppsplitting av urankjerner i lettere kjerner, og innførte senere begrepet nukleær fisjon på dette fenomenet.

Senere arbeidet Strassmann ved Kaiser Wilhelm-instituttet og fra 1945 til 1953 var han direktør ved avdelingen for kjemi ved Max Planck-instituttet. I 1946 ble Strassmann professor i uorganisk kjemi og kjernekjemi ved universitetet i Mainz der han opprettet instituttet for uorganisk kjemi – senere instituttet for kjernekjemi.

Strassmann var på ALSOS-listen . Dette var Manhattan-prosjektets militære etterretnings forsøk på å få kunnskap om hvor langt Tyskland var kommet i forsøket på å utvikle kjernevåpen.

Utmerkelser

For arbeidet med nukleær fisjon ble Strassmann, Hahn og Meitner tildelt Enrico Fermi Award.

Otto Hahn ble tildelt Nobelprisen i kjemi for 1944 for «hans oppdagelse av nukleær fisjon». Flere vitenskapsfolk og historikere har senere ment at denne prisen burde vært delt med Strassmann for hans kjemikunnskap og laboratorieinnsats og også med Lise Meitner for hennes bidrag både i den første fasen av eksperimentene ved Hahns laboratorium og for bidraget til tolkingen av resultatene (se ovenfor).

«International Astronomical Union» kalte opp en asteroide etter Strassmann – 19136 Strassmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg