Faktaboks

Manne Siegbahn
Karl Manne Georg Siegbahn
Uttale
sˈi:gban
Født
3. desember 1886, Örebro, Sverige
Død
26. september 1978, Stockholm, Sverige
Manne Siegbahn

Manne Siegbahn

Av /NTB Scanpix ※.

Manne Siegbahn var en svensk fysiker som i 1925 ble tildelt Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid innen røntgenspektroskopi.

Vitenskapelig karriere

Siegbahn ble i 1915 dosent i fysikk i Lund. Han var professor samme sted i 1920–1922 og professor i Uppsala i 1923–1937, og i perioden 1937–1956 var han professor i eksperimentalfysikk ved Det svenske vitenskapsakademiet. Samtidig, og frem til 1964, var han direktør for Nobelinstitutet för Fysik i Stockholm.

Siegbahn er kjent for arbeider innen røntgenspektroskopi, spesielt for presisjonsmålinger av røntgenstrålers bølgelengde. For dette fikk han Nobelprisen i fysikk for 1924 (tildelt i 1925). Som eksperimentell fysiker konstruerte han blant annet nye typer av røntgenrør, røntgenspektrografer og luftpumper.

Nobelinstitutet (nå Forskningsinstitutet för Atomfysik) ble under hans ledelse bygd opp spesielt med henblikk på kjernefysisk forskning.

Siegbahn ble æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Manne Siegbahn

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg