Avishode Fredrikstads tilskuer
Avishode Fredrikstads tilskuer
Norsk presses historie.
Forside av Fredrikstads tilskuer

Forside av Fredrikstads tilskuer 27. november 1872.

Forside av Fredrikstads tilskuer
Nasjonalbilioteket .

Fredrikstads tilskuer var en avis som utkom fra 1867 til 1916. I 1912 skiftet avisen navn til Fredriksstad og Omegn Tidende.

Historie

Sven Elvestad var i en periode journalist i Fredrikstads tilskuer.

Sven Elvestad er den mest berømte journalist som har vært ansatt i Fredriksstads Tilskuer. Men det ble et kort opphold. En dag redaktør Sølfest Ørn for et øyeblikk var fraværende, kom det inn melding om at Fredrikstads store sønn, trelasthandler Skotvedt, var gått konkurs. Sven skrev en plakat og hengte opp i vinduet: «Kjeltringens dage endelig talte! Les alt om Skotvedts Konkurs i Aftenens Avis.» Den unge journalisten hadde ingen anelse om at trelasthandleren var hovedaksjonær i «Tilskueren» og redaktørens bestevenn. Elvestad fikk beskjed om å ta sitt pikk og pakk og forsvinne fra Fredrikstad på dagen.

Sven Elvestad var i en periode journalist i Fredrikstads tilskuer.
Norsk presses historie.

Avisdrift kom seinere i gang i Fredrikstad enn i de andre Østfold-byene. Men når den først oppsto, framviste byen en mangfoldig scene av presseorganer. Fra 1860 og framover kom det hele 16 avisprosjekter i Fredrikstad. Disse avisene var hovedsakelig små og ble vanligvis startet av boktrykkere i et forsøk på å øke sin beskjedne inntekt. Mange av avisene hadde et kort liv.

Blant de levedyktige var Fredriksstads Tilskuer (Fredriksstad Tilskuer fra 1908) som holdt det gående i 49 år. Avisen ble grunnlagt i 1867 av tidligere faktor i Eeck trykkeri, P.V. Bergh. Han solgte seinere avisen til en gruppe trelasthandlere som ansatte Jørgen Flood Sandberg som redaktør. «Tilskueren» var den første som prøvde seg som dagsavis i Østfold. Det var så tidlig som i 1898. Men det ble ingen suksess, og fire år seinere ble man enig om å stoppe den daglige utgivelsen.

Aviskrangel

I 1879 ble Fredriksstads Tilskuer solgt til Harald Stabell, en landbruksutdannet, rik og konservativ eiendomsbesitter fra Eidsberg. Han satt på redaktørkrakken fra 1879 til 1902, og under denne tiden gjorde han seg sterkt gjeldende i den offentlige debatt. Stabell var en hardtslående skribent som ikke vek tilbake for grove invektiver.

Mest gikk det ut over konkurrenten Fredriksstad Blad, som egentlig ble startet som en opposisjonsavis til «Tilskueren». Men redaktørene i «Bladet» visste å ta igjen. L.P.S. Urdahl skrev blant annet om Stabell: «Å redigere et blad som går i barndommen og lider av kronisk forstoppelse og andre alderdomssvakheter må være alt annet enn end hyggelig, thi når maven er i uorden, blir man pirrelig.» Det hendte at den evige krangelen mellom de to antagonistene fortsatte i retten, uten at det la noen demper på munnhoggeriet i lederartiklene.

I 1902 kjøpte Sølfest Ørn Fredriksstads Tilskuer. Fra tidligere redigerte og eide han Fredrikstad-Posten, som han samme år slo sammen med «Tilskueren». Fem år seinere solgte Ørn avisen til John Vemmestad fra Arendal, mens han selv kjøpte Lillehammer Tilskuer.

Fredriksstads Tilskuer ble i 1912 overtatt av et nystiftet selskap og skiftet navn til Fredrikstad og Omegn Tidende. Men nå gikk det mot slutten. Fire år seinere, 30. desember 1916, ble det tradisjonsrike presseorganet overtatt av erkerivalen Fredriksstad Blad.

Fakta

  • Fredriksstads Tilskuer: første nr. 1867, første red. Jørgen Flood Sandberg.
  • Skiftet navn til Fredriksstad Tilskuer fra nr. 78, 1908. Siste nr. 29.3.1912.
  • Fortsatte som Fredriksstad og Omegn Tidende 30.3.1912–30.12.1916.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg