Freddy dos Santos

Faktaboks

Freddy dos Santos
Født
2. oktober 1976
Freddy dos Santos
Av /NTB.

Artikkelstart

Freddy dos Santos er en norsk, tidligere fotballspiller som ble seriemester og norgesmester med Vålerenga.

Fakta

  • Kamper på aldersbestemte landslag: 23
  • Mål: 4

Klubber

Ungdomsklubber: Teisen, Vålerenga og Skeid.

Spillestil

Freddy dos Santos var en veldig anvendelig spiller, som kunne spille hvor som helst på banen. Han startet som midtbanespiller, men ble også brukt som spiss i Vålerenga under Kjetil Rekdal. Etter hvert spilte han mest back.

Meritter i klubbfotball

Dos Santos debuterte på a-laget til Skeid i 1994, som 17-åring. Han var med på å spille laget opp til Eliteserien året etter. Der holdt de ut i to sesonger, men rykket ned med kun 13 poeng i 1997.

Etter nedrykket prøvde han seg i Vålerenga, men var ikke ønsket. I stedet gikk han til Molde, hvor han var med å ta to seriesølv, i 1998 og 1999. I 1999 slo Molde ut Mallorca i kvalifiseringen i Champions League. De gikk dermed til gruppespillet i turneringen, som andre norske lag noensinne. Dos Santos og resten av Molde-laget vant hjemmekampen mot Olympiakos, men tapte resten av kampene i gruppen, som også inkluderte Real Madrid og Porto.

Etter 2000-sesongen signerte han til slutt for Vålerenga. De hadde nettopp rykket ned, men vant 1. divisjon året etter. I 2002 ble de også norgesmestere etter å ha vunnet cupfinalen over Odd.

I 2003 var dos Santos Vålerengas toppscorer med 10 seriemål. Vålerenga unngikk så vidt nedrykk det året, etter noen dramatiske kvalifiseringskamper mot Sandefjord Fotball. De kom sterkt tilbake året etter, med dos Santos som back. Etter en dramatisk serieavslutning havnet de på sølvplass, med dårligere målforskjell enn seriemester Rosenborg.

Like dramatisk ble det året etter, men da ble Vålerenga seriemester, med bedre målforskjell enn Start. Det var første gang et annet lag enn Rosenborg hadde vunnet serien siden 1991. dos Santos var fungerende kaptein i Tom Henning Hovis skadefravær, så han var den første som løftet seriepokalen for Vålerenga siden 1980-tallet.

Han ble også Norgesmester med Vålerenga i 2008, etter å ha slått Stabæk 4-1 i finalen.

Freddy dos Santos spilte i alt 326 kamper for Vålerenga, av dem var 223 toppseriekamper. Begge disse var klubbrekorder, inntil dos Santos’ venn og lagkamerat Morten Berre tok begge rekordene, noen år senere.

Etter fotballkarrieren

Etter fotballkarrieren har dos Santos blant annet jobbet som programleder og fotballekspert i TV 2. Han har ledet programmer som Fotballkveld, The Amazing Race og Skal vi stupe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg