Faktaboks

Fred Kavli

opprinnelig Fridtjof Kavli

Født
20. august 1927, Eresfjord, Nesset
Død
21. november 2013, Santa Barbara, California, USA
Virke
Fysiker og forretningsmann
Familie

Foreldre: Bonde Johan Kavli og Lina Moen.

Gift 1956 med Helen Williams (født 1936), datter av David John Williams og hustru Helen, ekteskapet oppløst 1980. Navneendring til Fred 1955.

Fred Kavli stiftet Kavli Foundation i 2000. Foto: Scanpix. Gjengitt med tillatelse fra Det Norske Videnskaps-Akademi.
/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fred Kavli under utdelingen av Kavliprisene i Oslo. Foto: Scanpix. Gjengitt med tillatelse fra Det Norske Videnskaps-Akademi
/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fred Kavli var en norsk-amerikansk fysiker, sivilingeniør, bedriftsleder og filantrop. Han etablerte teknologiselskapet Kavlico Corporation, som ble blant verdens ledende innen sensorteknologi. I 2000 solgte han selskapet og etablerte Kavli stiftelsen, som arbeider for å fremme grunnforskning. Stiftelsen har også opprettet Kavliprisene som deles ut av Det Norske Vitenskaps-Akademi.

Bakgrunn

Kavli vokste opp sammen med foreldrene og tre søsken på en liten gård i Eresfjord i Møre og Romsdal. Interessen for filosofi og vitenskap modnet gjennom ungdomsårene ved Firda Landsgymnas, der han tok examen artium 1949. Kavli viste allerede som 13-åring stor sans for forretninger. Under den annen verdenskrig lagde og solgte han knott (vedkapp som ble brukt til å fyre gassgeneratorer for blant annet bildrift). Inntektene herfra finansierte skolegang og studier ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Han forsvarte sin diplomoppgave våren 1955 og ble sivilingeniør i teknisk fysikk. Bare tre dager etter gikk han om bord i S/S Stavangerfjord og satte kursen mot USA, slik faren hans også hadde gjort i sin ungdom.

USA

Kavli måtte jobbe for Canadian Industries Ltd. i Montreal i ett år før han 1956 fikk visum til USA. Der var det stor mangel på ingeniører, og Kavli fikk snart en godt betalt jobb i det lille Los Angeles-baserte firmaet Crescent Engineering and Research, som utviklet sensorer for kontrollsystemene på Atlas-raketter.

Kavli corporation

Etter tre års jobberfaring bestemte Kavli seg 1958 for å starte for seg selv, og han annonserte etter investorer i Los Angeles Times. Han fikk snart flere henvendelser. Dermed gikk han i gang med å bygge opp Kavlico Corporation, som 2000 var en av verdens ledende leverandører av trykksensorer, posisjonssensorer og kraftsensorer til romfartøyer, biler og kommersielle og militære fly.

Kavli stiftelsen

I 2005 solgte Kavli firmaet og etablerte stiftelsen Kavli Foundation med hovedsete i Oxnard, California. Formålet med stiftelsen er å fremme grunnforskning til beste for menneskeheten og skape større offentlig forståelse for forskere og det arbeidet de utfører.

Stiftelsen har opprettet flere forskningsinstitutter i USA, Nederland, Kina og Japan innenfor områdene astrofysikk, nanovitenskap, nevrovitenskap og teoretisk fysikk. Stiftelsen har også finansert forskning ved en rekke universiteter, blant annet forskning på nevrovitenskap ved NTNU i Norge.

Kavliprisene

Fra med 2008 opprettet Kavli stiftelsen tre store forskningspriser, kalt Kavliprisene. De deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. Kavli-prisene, som består av et diplom, en medalje og et beløp på en million dollar, deles ut hvert annet år til forskere som har gjort betydningsfulle fremskritt innen kategoriene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

Utmerkelser

For sin innsats ble han hedret med innvalg i The American Academy of Arts and Sciences. Han var også æresmedlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • D. Overbye: «A Philanthropist of Science Seeks to Be Its Next Nobel», i New York Times, 19. april 2005
  • S. Lehrman: «He’ll pay for that», i Scientific American, juli 2005

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg