Fred Kavli, norsk-amerikansk fysiker, sivilingeniør, bedriftsleder og filantrop. Etablerte teknologiselskapet Kavlico Corporation og Kavli Foundation, som arbeider for å fremme grunnforskning. 

Eksamen fra Norges tekniske høgskole 1955. Utvandret til USA 1956, hvor han fikk jobb i det Los Angeles-baserte firmaet Crescent Engineering and Research, som utviklet sensorer for kontrollsystemene på Atlas-raketter. Grunnla 1958 Kavlico Corporation i California, som ble blant verdens største leverandører av sensorteknologi til bil-, fly- og romfartsindustrien.

I 2000 solgte han selskapet og opprettet stiftelsen Kavli Foundation, som skal fremme grunnforskning til beste for menneskeheten og skape større offentlig forståelse for forskningens vilkår. Kavli var styreleder i stiftelsen. Stiftelsen har opprettet flere forskningsinstitutter i USA, Nederland, Kina og Japan. I 2013 er det 17 slike institutter innenfor områdene astrofysikknanovitenskap, nevrovitenskap og teoretisk fysikk. Stiftelsen har også finansert forskning ved en rekke universiteter, blant annet forskning på nevrovitenskap ved NTNU i Norge. 

I 2005 tok Fred Kavli initiativet til å opprette de tre Kavliprisene, i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Kavliprisene ble etablert som et samarbeid mellom Kavli Foundation, Det Norske Videnskaps-Akademi og Kunnskapsdepartementet. Prisene ble første gang delt ut i 2008 og har siden vært utdelt annethvert år. Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som organiserer juryarbeidet og deler ut prisene.

For sin innsats har han blitt hedret med innvalg i The American Academy of Arts and Sciences.

Han var også æresmedlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.