Fred Kavli

Faktaboks

Fred Kavli
Født
20. august 1927, Eresfjord, Nesset kommune, Norge
Død
21. november 2013, Santa Barbara, California, USA
Fred Kavli stiftet Kavli Foundation i 2000. Foto: Scanpix. Gjengitt med tillatelse fra Det Norske Videnskaps-Akademi.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fred Kavli under utdelingen av Kavliprisene i Oslo. Foto: Scanpix. Gjengitt med tillatelse fra Det Norske Videnskaps-Akademi
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fred Kavli, norsk-amerikansk fysiker, sivilingeniør, bedriftsleder og filantrop. Etablerte teknologiselskapet Kavlico Corporation og Kavli Foundation, som arbeider for å fremme grunnforskning.

Eksamen fra Norges tekniske høgskole 1955. Utvandret til USA 1956, hvor han fikk jobb i det Los Angeles-baserte firmaet Crescent Engineering and Research, som utviklet sensorer for kontrollsystemene på Atlas-raketter. Grunnla 1958 Kavlico Corporation i California, som ble blant verdens største leverandører av sensorteknologi til bil-, fly- og romfartsindustrien.

I 2000 solgte han selskapet og opprettet stiftelsen Kavli Foundation, som skal fremme grunnforskning til beste for menneskeheten og skape større offentlig forståelse for forskningens vilkår. Kavli var styreleder i stiftelsen. Stiftelsen har opprettet flere forskningsinstitutter i USA, Nederland, Kina og Japan. I 2013 er det 17 slike institutter innenfor områdene astrofysikk, nanovitenskap, nevrovitenskap og teoretisk fysikk. Stiftelsen har også finansert forskning ved en rekke universiteter, blant annet forskning på nevrovitenskap ved NTNU i Norge.

Kavliprisene

I 2005 tok Fred Kavli initiativet til å opprette de tre Kavliprisene, i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Kavliprisene ble etablert som et samarbeid mellom Kavli Foundation, Det Norske Videnskaps-Akademi og Kunnskapsdepartementet. Prisene ble første gang delt ut i 2008 og har siden vært utdelt annethvert år. Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som organiserer juryarbeidet og deler ut prisene.

Utmerkelser

For sin innsats har han blitt hedret med innvalg i The American Academy of Arts and Sciences.

Han var også æresmedlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg