Brentano var tysk psykolog og filosof av delvis italiensk avstamning. Han bodde og arbeidet lenge i Østerrike. I tillegg til flere filosofihistoriske skrifter forfattet han en betydelig mengde avhandlinger om erkjennelse og etikk.

Brentano er fremfor alt kjent for sitt begrep om bevissthetens intensjonalitet. Han hadde innflytelse på Alexius Meinongs gjenstandsteori og Edmund Husserls fenomenologi.

Ifølge Brentano skal filosofien være en streng vitenskap, det vil si at den skal følge naturvitenskapelig metode. Dette kom særlig til uttrykk i hans formulering av deskriptiv psykologi, et forskningsfelt Brentano var med på å etablere (og som han selv tidvis refererer til som fenomenologi). I hovedverket Psychologie vom empirischen Standpunkt (Psykologi fra et empirisk ståsted) fra 1874 påvises at våre forestillinger, dommer og sinnstilstander har en intensjonal karakter i egenskap av å være rettet inn mot objekter utenfor seg selv. I motsetning til ikke-psykiske fenomener, er slike psykiske fenomener intensjonale.

Dette begrepet om bevissthetens intensjonalitet har for Brentano også ringvirkninger for hvordan en skal forstå etikk. I Ursprung sittlicher Erkenntnis (Den etiske erkjennelsens opprinnelse) fra 1889 hevder han at etikk dreier seg om erfaringer av fenomenene hat og kjærlighet. I begge tilfeller har vi et emosjonelt forhold til objekter. 

  • Sämtliche veröffentlichte Schriften, red. Binder, Thomas og Chrudzimski, Arkadiusz. Under utgivelse.
  • Jacquette, Dale, red. The Cambridge Companion to Brentano. Cambridge 2004.
  • Kriegel, Uriah, red. The Routledge Handbook of Franz Brentano and the Brentano School. New York 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.