Franz Brentano

Faktaboks

Franz Brentano
Uttale
brentˈano
Født
16. januar 1838, Kloster Marienberg ved Boppard am Rhein, Prøyssen, Tyskland
Død
17. mars 1917, Zürich, Sveits
Franz Brentano
Franz Brentano er fremfor alt kjent for sitt begrep om bevissthetens intensjonalitet.

Artikkelstart

Franz Brentano var en tysk psykolog og filosof av delvis italiensk avstamning som bodde og arbeidet lenge i Østerrike. I tillegg til flere filosofihistoriske skrifter forfattet han en betydelig mengde avhandlinger om erkjennelse og etikk. Brentano er fremfor alt kjent for sitt begrep om bevissthetens intensjonalitet. Han hadde innflytelse på Alexius Meinongs gjenstandsteori og Edmund Husserls fenomenologi.

Ifølge Brentano skal filosofien være en streng vitenskap, det vil si at den skal følge naturvitenskapelig metode. Dette kom særlig til uttrykk i hans formulering av deskriptiv psykologi, et forskningsfelt Brentano var med på å etablere (og som han selv tidvis refererer til som fenomenologi). I hovedverket Psychologie vom empirischen Standpunkt (Psykologi fra et empirisk ståsted) fra 1874 påvises at våre forestillinger, dommer og sinnstilstander har en intensjonal karakter i egenskap av å være rettet inn mot objekter utenfor seg selv. I motsetning til ikke-psykiske fenomener, er slike psykiske fenomener intensjonale.

Dette begrepet om bevissthetens intensjonalitet har for Brentano også ringvirkninger for hvordan en skal forstå etikk. I Ursprung sittlicher Erkenntnis (Den etiske erkjennelsens opprinnelse) fra 1889 hevder han at etikk dreier seg om erfaringer av fenomenene hat og kjærlighet. I begge tilfeller har vi et emosjonelt forhold til objekter.

Verkutgaver

  • Sämtliche veröffentlichte Schriften, red. Binder, Thomas og Chrudzimski, Arkadiusz

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacquette, Dale, red. The Cambridge Companion to Brentano. Cambridge 2004.
  • Kriegel, Uriah, red. The Routledge Handbook of Franz Brentano and the Brentano School. New York 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg