Faktaboks

Franz Brentano

Franz Clemens Brentano

Uttale
brentˈano
Født
16. januar 1838, Kloster Marienberg ved Boppard am Rhein, Preussen (nå Tyskland)
Død
17. mars 1917, Zürich, Sveits
Franz Brentano, cirka 1880
Franz Brentano er fremfor alt kjent for sitt begrep om bevissthetens intensjonalitet.
Franz Brentano, cirka 1880
Av /Archiv der Franz Brentano Forschung, Universität Würzburg.

Franz Brentano var en tysk psykolog og filosof av delvis italiensk avstamning som bodde og arbeidet lenge i Østerrike. Brentano er fremfor alt kjent for sitt begrep om bevissthetens intensjonalitet. Han hadde innflytelse på Alexius Meinongs gjenstandsteori og Edmund Husserls fenomenologi. I tillegg til flere filosofihistoriske skrifter forfattet han en betydelig mengde avhandlinger om erkjennelse og etikk.

Ifølge Brentano skal filosofien være en streng vitenskap, det vil si at den skal følge naturvitenskapelig metode. Dette kom særlig til uttrykk i hans formulering av deskriptiv psykologi, et forskningsfelt Brentano var med på å etablere (og som han selv tidvis refererer til som fenomenologi). I hovedverket Psychologie vom empirischen Standpunkt (Psykologi fra et empirisk ståsted) fra 1874 påvises at våre forestillinger, dommer og sinnstilstander har en intensjonal karakter i egenskap av å være rettet inn mot objekter utenfor seg selv. I motsetning til ikke-psykiske fenomener, er slike psykiske fenomener intensjonale.

Dette begrepet om bevissthetens intensjonalitet har for Brentano også ringvirkninger for hvordan en skal forstå etikk. I Ursprung sittlicher Erkenntnis (Den etiske erkjennelsens opprinnelse) fra 1889 hevder han at etikk dreier seg om erfaringer av fenomenene hat og kjærlighet. I begge tilfeller har vi et emosjonelt forhold til objekter.

Verkutgaver

  • Sämtliche veröffentlichte Schriften, red. Binder, Thomas og Chrudzimski, Arkadiusz

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacquette, Dale, red. The Cambridge Companion to Brentano. Cambridge 2004.
  • Kriegel, Uriah, red. The Routledge Handbook of Franz Brentano and the Brentano School. New York 2017.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg