Franciskussøstre, eg. Kongragasjonen av den hellige Frans Xaver (se Francisco Xavier), norsk kongregasjon, opprettet 1901 av biskop Fallize med moder Bonaventura som første generalforstanderinne, moderhus i Bergen. I midten av 1950-årene nådde kongregasjonen et maksimum med 150 medlemmer, deretter har tallet vært synkende – i 2007 var det så vidt over 10 søstre igjen. Søstrene har i hovedsak drevet sykepleie og hospitalvirksomhet. Vest-Norge har vært deres viktigste arbeidsområde, med moderhus i Bergen og sykehus i Bergen, Haugesund, Stavanger, Arendal og Hønefoss. Søstrene har dessuten hatt et par klostre i utlandet og et opplæringskloster utenfor Drammen. Kongregasjonen har drevet flere barnehager, en hjelpepleierskole og ett pensjonat for unge piker.

Sykehusene ble nedlagt i 1970-årene. Etter den tid har søstrene drevet litt menighetsarbeid, men etter år 2000 har de brukt sine krefter på de eldste medlemmer av kongregasjonen.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfatter av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.