Kart
3D-kart som viser Prins Karls Forland med Forlandsletta (det flate området i sør). Øyene som ses utenfor vestkysten av sletta er fredet som Forlandsøyane fuglereservat

Forlandsletta er en 15 kilometer lang, 5–7 kilometer bred slette som ligger tvers over den sørlige del av Prins Karls Forland, Svalbard. På det høyeste er sletta bare 19 meter over havet. Den ligger mellom to fjellrekker er så flat og lav at det på avstand virker som om den går i ett med havet og deler øya i to.

Sammen med resten av Prins Karls Forland inngår Forlandsletta i Forlandet nasjonalpark. Forlandsletta er et viktig område for vadefugler som lomvi, smålom, havelle og polarsvømmesnipe. Forlandsøyane utenfor vestkysten ble fredet i 1973 som naturreservat for fugl. Fredningen skal sikre området for hekking og opphold for fugler, særlig ærfugl og gjess. Ferdsel på øyene og i sjøen rundt er forbudt i perioden 15. mai til 15. august. Forlandsøyane har i tillegg siden 1985 hatt status som ramsarområde på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg