Flying Dutchman seiles av to personer, der den ene henger i trapes når dette kreves. Båten ble først produsert i finér, siden har glassfiber overtatt som konstruksjonmateriale.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Det arrangeres fremdeles årlige verdensmesterskap i Flying Dutchman. Her fra VM i 2012 i Santa Cruz, California, der man kan se båter fra blant annet Italia, Ungarn, New Zealand, Tyskland, Australia og USA.

Artikkelstart

Flying Dutchman (omtales også kun som FD) er en seilbåt som ble konstruert i 1951 av nederlenderne Conrad Gülcher og Uus van Essen. Første båt ble sjøsatt i 1952. Det er en éntypejolle som seiles av to personer, og som er utstyrt med senkekjøl og trapes.

Faktaboks

Uttale
flˈaiiŋ dˈʌtʃmən
Etymologi
engelsk ‘flygende hollender’

Båten er 6,06 meter lang, 1,78 meter bred og veier 130 kilo. Den er utstyrt med et 10,2 m2 stort storseil, en genua på 8,4 m2 og en spinnaker på 21 m2. Skroget ble til å begynne med bygd i kaldbakt finér og senere i glassfiber.

Flying Dutchman var en olympisk klasse fra 1960 til og med 1992. Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall vant OL-gull i klassen i 1960. I OL i 1988 vant Ole-Petter Pollen og Erik Bjørkum sølv.

Klassens første verdensmesterskap ble avholdt i 1956. Ingen norske seilere har vunnet VM-medaljer i klassen. Første europamesterskap ble avholdt i 1955. Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall vant EM-sølv i 1962. I 1988 vant Ole-Petter Pollen og Erik Bjørkum EM-sølv.

Det er ikke blitt kåret noen norske mestere i Flying Dutchman ettersom klassen aldri har hatt bred oppslutning i Norge.

Flying Dutchman er godkjent av World Sailing som internasjonal klasse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg