Trapesseiling med 470 av /Trofeo Princesa Sofía Iberostar. CC BY NC 2.0

trapes - seiling

I den planende tomannsjolla 49er står både rormann og mannskap (gasten) i trapes. 49er har vært OL-båt for menn siden Sydney 2000, og versjonen 49 FX, som har en noe mindre rigg, har vært OL-båt for kvinner siden Rio de Janeiro 2016.

Trapes av . CC BY NC ND 2.0

Trapes er en line eller vaier festet i masten på seiljoller som en eller flere av mannskapet bruker for å lene seg langt ut på lo side, ved å stå på rekka eller en vinge. Dette motvirker krenging og avlaster riggen.

Faktaboks

Uttale
trapˈes
Etymologi

Mannskapet fester trapesen i en krok som sitter i et belte rundt livet. Derfra og ned er trapesvaieren ofte festet til skroget med strikk, så den både er elastisk og lett å få tak i. Når mannskapet slår eller jibber, kobler det seg fra trapesen på den ene siden og deretter på trapesen på nye lo side.

Båttyper og antall

Tidligere var trapes vanlig for mannskap, men ikke for rormann eller -kvinne, i tomannsjoller som 470. Nyere joller har blitt utstyrt med trapes for både rormann og mannskap, slik som 49er, som har vært OL-båt siden 2000. Senere har det også blitt utviklet énmannsjoller med trapes, som RS700, og joller med tre eller flere om bord der alle står i trapes, som Skiff 18. Små flerskrogsbåter, som katamaranen Hobie Cat, kan også ha trapes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg