Flørli

Artikkelstart

Flørli, veiløs bygd i Forsand kommune, Rogaland, på sørsiden av Lysefjorden. Flørli kraftstasjon, som ble bygd ved gården Flørli i 1917, gav opphav til et lite industrisamfunn, som gradvis ble avfolket i siste halvdel av 1900-tallet. Fast bosetning opphørte da kraftstasjonen ble modernisert og automatisert i 1999, men senere er det igjen blitt fast bosetning på stedet. I 2017 var det registrert tre personer på Flørli og Kallali. Kallali ligger ved fjorden vel en kilometer utenfor Flørli. Begge steder har anløp av båtruten mellom Stavanger og de stort sett veiløse plassene ved Lysefjorden.

Faktaboks

Også kjent som
Fløyrli

Det fører en trapp med 4444 trinn til fjells fra langs den gamle rørgaten til kraftverket. Det er turisthytter ved fjorden, Flørli Turiststasjon 80 moh., og på fjellet, Flørlistølen 390 moh., begge tilhørende Stavanger Turistforening.

Navnet er etter gården Fløyrli, første ledd betyr visstnok 'rift, flenge'. Ordet kan være navnet på en elv eller ha vært brukt om et nes som stikker ut i fjorden ved gården.

Kart

Flørli
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg