Finlandia-huset

Finlandia-huset i Helsinki. Bygningen i bakgrunnen til venstre er Riksdagsbygningen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Finlandia-huset er et finsk konserthus, Helsingfors fremste konsert- og kongressenter. Det ble bygd i 1967–1971 etter tegninger av Alvar Aalto. En kongressfløy ble føyd til i 1973–1975. Huset ligger sentralt i Helsingfors, ved Tölövikens strand. Det regnes som et arkitektonisk mesterverk, og er et av Aaltos mest kjente bygg. Huset har lokaler for symfonikonserter, internasjonale kongresser og mindre møter, utstillinger og underholdning.

Den bærende arkitektoniske ideen er en tårnlignende del med ett skrått tak over hele komplekset. Aalto trodde han kunne oppnå en akustisk bedre løsning gjennom å beholde et tomt rom ovenfor salen. Publikum ser ikke dette tomme rommet på grunn av en gitterkonstruksjon i taket, men det var meningen det skulle muliggjøre en dyp etterklang, slik man kan ha i høye kirkerom. Denne løsningen fungerer ikke etter hensikten. Bygningen er kledd i hvit marmor, noe som har vist seg å medføre et betydelig vedlikeholdsmessig problem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg