Ferran Adrià

Faktaboks

Ferran Adrià

Ferran Adrià Acosta

Født
14. mai 1962, L'Hospitalet de Llobregat, Spania

Artikkelstart

Ferran Adrià, spansk kokk. Høyt dekorert og anerkjent som en av de mest kreative kokkene noensinne, sjefskokk på den verdenskjente tidligere restauranten elBulli, som stengte i 2011.

elBulli

Adrià begynte på elBullis kjøkken i 1983, ble fast ansatt i mars 1984 og sjefskokk (delt ansvar med Christian Lutaud) i november senere år; i 1987 fikk han det fulle ansvaret for matlagingen på elBulli. På en reise til Frankrike i 1987 hørte han den franske kokken Jacques Maximin si "kreativitet betyr å aldri kopiere", og dette ble et kreativt vendepunkt for ham. Tidligere hadde det katalanske og spanske kjøkken vært basis for elBullis mat, men Adrià og hans kreative team begynte heretter med en langt mer eksperimentell tilnærming til matlagingen, og skapte slik fenomenet elBulli.

Restauranten hadde to stjerner i Guide Michelin da Adrià kom dit, mistet så den ene stjernen og gjenvant den igjen, før den tredje stjernen ble tildelt i 1997. På 2000-tallet var elBulli vidt anerkjent som verdens beste og mest innovative spisested, helt til den stengte i juni 2011.

Individuell anerkjennelse

Adrià har på grunn av sitt arbeid på elBulli nå status som en av de mest kreative kokkene noensinne. Blant en rekke utmerkelser har Restaurant Magazine kåret ham til tiårets kokk i 2010, Culinary Institute of America kåret ham til årets kokk i 2009, han mottok det spanske kulturdepartementets Medalla de Oro al Mérito de las Bellas Artes (gullmedalje i de skjønne kunster) i 2007 og den katalanske regjeringens St. Jordi-kors i 2002. Han har holdt forelesninger ved Harvard-universitetet og er utnevnt til æresdoktor av universitetene i Barcelona og Valencia. I 2004 ble Adrià og Juan Mari Arzak utvalgt til å lage menyen til en stor gallamiddag for den spanske kongefamilien og deres kongelige gjester.

Bøker og foredrag

På grunn av de høye kostnadene ved å drive elBulli gikk restauranten med økonomisk tap, på tross av sin faglige anerkjennelse og suksess. Tapet ble tjent inn blant annet ved at Adrià og hans kreative team utgav en rekke bøker om elBullis matlaging, filosofi og utvikling. Adrià har også vært en ettertraktet og godt betalt foredragsholder. Etter at restauranten elBulli stengte i 2011 har den blitt omgjort til en slags gastronomisk tenketank, der ideen er at man skal bidra til økt kreativitet blant annet ved tverrfaglig samarbeid.

Kritikk

Adrià har vært svært innovativ og forbindes med molekylær gastronomi, altså at vitenskap (fysikk og kjemi) brukes til å utvikle nye metoder og teknikker i matlagingen. Han ble av noen kokker kritisert for dette, blant annet beskyldte Santi Santamaria ham for å utsette gjestenes helse for fare ved å bruke kjemiske ingredienser. Adrià benektet på det sterkeste at hans eksperimentering utgjorde noen form for fare for gjestene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg