Fensfjorden er en fjord i Vestland fylke som strekker seg sørøstover fra Holmengrå fyr, like sør for Sognefjordens munning og fører mellom Fosnøyna og Lindåshalvøya i sør og øyene i Gulen i nord. Indre del av fjorden kalles Austfjorden; fra denne går armen Masfjorden mot nordøst. Innerst har Austfjorden to armer mot sørvest, Dalafjorden og Hindnesfjorden. Fensfjordens største lengde er rundt 50 kilometer fra Holmengrå til botnen av Hindnesfjorden.

I fjorden går grensen mellom kommunene Fedje/Austrheim/Alver i sørvest og Gulen/Masfjorden i nordøst. De ytterste rundt 25 kilometer av fjorden dannet før 2020 grensen mellom de tidligere fylkene Sogn og Fjordane og Hordaland.

Navnet er ikke sikkert tolket, det kan ha sammenheng med fjarn, norrønt fjǫrn, land, jord, her i betydningen åpent havstykke; det kan også ha sammenheng med norrønt fara, ferja, og sikter i så fall til fergetrafikk i eldre tid.

Kart

Fensfjorden
Fensfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg