Fathi Terbil
Fathi Terbil
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Fathi Terbil er en libysk advokat og menneskerettighetsforkjemper som var delaktig i starten på opprøret som i 2011 førte til krigen i Libya, og til at regimet til Muammar al-Gaddafi ble styrtet.

Terbil arbeidet med etterlatte etter fangene som ble drept under opptøyer i Abu Salim-fengselet i Tripoli i 1996. De etterlatte avholdt regelmessige protester, og tok til orde for en større demonstrasjon i Benghazi 17. februar 2011. Forut for denne ble han arrestert i et forsøk fra regimets side på å forhindre at et opprør skulle bryte ut i Libya, som i andre land under Den arabiske våren. Arrestasjonen ansporet opprøret, som utviklet seg til en borgerkrig, og deretter til en krig med internasjonal deltakelse.

Under krigen ble Terbil medlem av det nasjonale overgangsrådet (National Transitional Council of Libya, NTC) i Benghazi. Etter regimeendringen ble han statsråd for ungdom og idrett i overgangsregjeringen. Terbil ble i 2011 utpekt til én av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av magasinet Time.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg