Faktaboks

Fast Search & Transfer
FAST

Fast Search & Transfer var et norsk tidligere IT-selskap som utviklet programvare til søkemotorer på datanettet for store bedrifter.

Selskapet ble dannet i 1997 ved utskilling fra teknologiselskapet Opticom, med John Markus Lervik som leder. Selskapet sprang ut av IT-miljøet ved NTNU i Trondheim. Bakgrunnen for selskapets etablering var et behov for metoder som raskt kunne søke i store mengder data om arkeologiske funn. Selskapet ble børsnotert i 2001.

Fast utviklet en søkemotor for internett (alltheweb.com), som i 2003 først ble solgt til amerikanske Overture, og senere samme år overtatt av Yahoo!.

Fast ble oppkjøpt av Microsoft i 2008, og videreført som Microsoft Development Center Norway fra 2010 under ledelse av Bjørn Olstad. I 2008 hadde FAST norsk virksomhet i Oslo og Tromsø, og ellers i USA, Tyskland, Italia, Storbritannia og Japan. Totalt var antall ansatte ca. 750.

Rett etter oppkjøpet, ble det kjent at Økokrim siktet sentrale personer i FAST for regnskapsjuks og markedsmanipulasjon ved å rapportere inntekter som ennå ikke var reelle. En tilsynelatende avtale verdt 90 millioner kroner med det australske telekommunikasjonsselskapet Telstra fra desember 2007 var en viktig del av siktelsen. I 2014 ble Fast-gründer Lervik dømt til to års fengsel, hvorav ett år ubetinget. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, men anken ble forkastet i oktober 2015.

Lervik ble senere administrerende direktør og grunder i IT-selskapet Cognite.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Opticom og Fast ble adskilt ved aksjonæravtaler. Fast ble senere kjøpt opp av Microsoft.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg