Fanny och Alexander

Fanny och Alexander
Av .
Fanny och Alexander
Av .

Artikkelstart

Fanny och Alexander er en svensk spillefilm fra 1982 i regi av Ingmar Bergman, etter eget manus.

Filmen er en familiekrønike med handling fra svensk høyborgerskap på begynnelsen av 1900-tallet. Den samler en rekke tråder fra Bergmans kunstneriske univers og har selvbiografiske trekk.

Rollene spilles av Bertil Guve (som Alexander), Pernilla Allwin (som Fanny), Gunn Wållgren, Ewa Fröling, Allan Edwall, Börje Ahlstedt, Jarl Kulle, Pernilla August, Erland Josephson, Jan Malmsjö, Gunnar Björnstrand, Harriet Andersson og Stina Ekblad. Fotograferingen er ved Sven Nykvist og musikken er av Daniel Bell. Manuset til filmen kom ut i bokform i 1982.

I tillegg til kinoversjonen hadde en fire-episoders TV-versjon premiere i 1983, med en spilletid på mer enn fem timer, noe som er to timer mer enn kinoversjonen.

Filmen vant fire Oscar-priser: beste foto, kostymer, scenografi og utenlandske film. Den ble i tillegg hedret med en pris under filmfestivalen i Venezia, samt én Golden Globe og én Bafta-pris.

Sceneversjonen

7. november 2009 kunne Nationaltheatret som første teater i verden presentere sceneversjonen av Fanny og Alexander. Stykket fikk strålende kritikker og er blitt en publikumssuksess. Regissør var Kjetil Bang-Hansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg