Faktaboks

Førde sentralsjukehus
Offisielt navn
HELSE FØRDE HF
Forretningsadresse
Førde
Stiftet
05.12.2001
Daglig leder
Arve Varden
Styreleder
Ole Gunnar Krakhellen

Førde sentralsjukehus er et sentralsjukehus på Vie i Førde for innbyggerne i Sogn og Fjordane. Sykehuset er fra 2002 en del av helseforetaket Helse Førde, som eies av det regionale helseforetaket Helse Vest, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Rogaland og Vestland fylke.

Sykehuset har lokal- og sentralsjukehusfunksjoner, og har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser. Som tilbyder av spesialisthelsetjenester har helseforetaket, i tillegg til pasientbehandling, også virksomhet innen opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell.

Historikk

Sykehuset stod ferdig i 1979 og har siden vært gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer. Blant annet stod psykiatribygget ferdig i 1990, før Florø sjukehus fem år senere, i 1995, ble en del av Førde sentralsjukehus.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble Helse Førde HF etablert ved sammenslåing av tidligere helseforetak og sykehus i Sogn og Fjordane fylkeskommune, herunder Førde sentralsjukehus.

I 2019 startet et større byggeprosjekt på Førde sentralsjukehus, og et nytt bygg for psykisk helsevern stod ferdig to år senere, i 2021. Det samme året startet utbyggingen av det nye somatiske sykehuset, et prosjekt som er planlagt å være ferdig i 2024. Sykehuset skal under hele prosjektet være i full drift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Førde sentralsjukehus
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 86.907 Ambulansetjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg