Evvia

Artikkelstart

Evvia er den nest største øya i Hellas (etter Kreta), i Egeerhavet, skilt fra fastlandet ved sundene Trikeri og Oreos i nord, Vórios Evvoïkós og Notios Evvoïkós i vest. Øya har et areal på 4167 kvadratkilometer og den største byen er Khalkis.

Faktaboks

Også kjent som
Evboia
lat. Euboea

Midt på øya når fjellet Dirfys (Delfi) 1742 moh. Vestkysten har fruktbare sletter, som tidligere gjorde Evvia til Athens kornkammer, og som ennå gir rike korn- og fruktavlinger. Det er også en del brunkullbryting. Det går bro over sundet ved Khalkis; den første ble bygd i 411 fvt.

Historikk

Som øyas eldste innbyggere i oldtiden nevnes abantene; disse ble fortrengt av jonerne. De viktigste byene på øya var Khalkis og Eretria, som utmerket seg ved handel og industri. Øya var fruktbar og rik på jern, kobber og marmor. Byene på Evvia anla tallrike kolonier, men svekket hverandre ved innbyrdes kriger, slik at Athen i 507 fvt. kunne erobre Khalkis og underkaste seg hele øya. I 411–388 fvt. var Evvia fri, i 338–196 fvt. under makedonerne, i 196–146 fvt. en forbundsstat under romernes overhøyhet; fra 146 fvt. var den en del av den romerske provinsen Makedonia. I 1204 ble øya erobret av korsfarere, og kom under navnet Negroponte under Venezia, og i 1470–1830 under tyrkerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg