Ernest Orlando Lawrence

Faktaboks

Ernest Orlando Lawrence
Uttale
lˈå:rəns
Født
1901
Død
1958

Ernest Orlando Lawrence, amerikansk fysiker av norsk ætt (fra Lavrants i Seljord) som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1939 for oppfinnelsen av syklotronen.

Fra 1930 var Lawrence professor i fysikk ved University of California, og fra 1936 også direktør for The Radiation Laboratory, Berkeley, nå kalt The Lawrence Radiation Laboratory.

Lawrence var en av de første fysikerne som begynte å interessere seg for kjernefysiske akseleratorer. Mest kjent er han for oppfinnelsen av syklotronen (1931). For denne oppfinnelsen, for bidrag til dens videre utvikling og dens anvendelse til produksjon av radioaktive isotoper, fikk han i 1939 Nobelprisen i fysikk. Han bidrog også til utviklingen av lineærakseleratoren.

Under andre verdenskrig arbeidet han med prosjekter for separasjon av uranisotopen 235U, noe som hadde stor betydning for utviklingen av kjernefysiske bomber.

Etter krigen var han engasjert med utviklingen av større akseleratortyper: synkrosyklotron og synkrotron. Han stod blant annet for byggingen av en 6 GeV synkrotron, den såkalte bevatronen, som på den tiden var verdens største akselerator.

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Torgeir D Teigum

"av norsk ætt (Lavrants, Seljord" er litt ufullstendig - mora til Ernests mor var fra Lom i Gudbrandsdalen (og het Gunda Garmosøygard, og - uten at det har med saken å gjøre - hennes mor var Knut Hamsuns søskenbarn).<br /><br />Ref: <br /><br />s. 337 i "Folkekunst" (Norsk Bygdekunstlag, 1949)<br /><br />jf. s. <br /><br />Mvh. Torgeir Dagfinn Teigum

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg