Ernest Orlando Lawrence, amerikansk fysiker av norsk ætt (fra Lavrants i Seljord) som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1939 for oppfinnelsen av syklotronen.

Fra 1930 var Lawrence professor i fysikk ved University of California, og fra 1936 også direktør for The Radiation Laboratory, Berkeley, nå kalt The Lawrence Radiation Laboratory.

Lawrence var en av de første fysikerne som begynte å interessere seg for kjernefysiske akseleratorer. Mest kjent er han for oppfinnelsen av syklotronen (1931). For denne oppfinnelsen, for bidrag til dens videre utvikling og dens anvendelse til produksjon av radioaktive isotoper, fikk han i 1939 Nobelprisen i fysikk. Han bidrog også til utviklingen av lineærakseleratoren.

Under andre verdenskrig arbeidet han med prosjekter for separasjon av uranisotopen 235U, noe som hadde stor betydning for utviklingen av kjernefysiske bomber.

Etter krigen var han engasjert med utviklingen av større akseleratortyper: synkrosyklotron og synkrotron. Han stod blant annet for byggingen av en 6 GeV synkrotron, den såkalte bevatronen, som på den tiden var verdens største akselerator.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. februar 2011 skrev Torgeir D Teigum

"av norsk ætt (Lavrants, Seljord" er litt ufullstendig - mora til Ernests mor var fra Lom i Gudbrandsdalen (og het Gunda Garmosøygard, og - uten at det har med saken å gjøre - hennes mor var Knut Hamsuns søskenbarn).<br /><br />Ref: <br /><br />s. 337 i "Folkekunst" (Norsk Bygdekunstlag, 1949)<br /><br />jf. s. <br /><br />Mvh. Torgeir Dagfinn Teigum

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.