Faktaboks

Ernest Bevin
Uttale
bˈevin
Født
9. mars 1881, Somerset, England
Død
14. april 1951, London
Ernest Bevin

Ernest Bevin. Foto fra 1940.

Av /NTB Scanpix ※.
Bevin signerer Marshallplanen
Den britiske utenriksministeren Ernest Bevin signerer Marshallplanen i Paris, 16. april 1948.
Av /NTB Scanpix.

Ernest Bevin var en britisk fagforeningsleder og politiker for Labour Party. Han var formann i Trades Union Congress fra 1936 til 1937 og Storbritannias utenriksminister fra 1945 til 1951.

Fagforeningsleder

Etter lokale tillitsverv i Bristol ble Bevin i 1920 generalsekretær i havne- og transportarbeiderforbundet, Storbritannias største fagforbund. Takket være sin naturlige myndighet og store taktiske begavelse ble han den ledende mann i fagforeningsfløyen i det britiske arbeiderpartiet, Trades Union Congress, blant annet formann i 1936–1937.

Politiker

Bevin var medlem av Underhuset i årene 1940–1951. I mai 1940 ble han sjef for arbeidsdepartementet i Winston Churchills krigskabinett. I likhet med de andre arbeiderpolitikere trakk Bevin seg ut av samlingsregjeringen i mai 1945. Men etter arbeiderpartiets seier ved valgene i juli samme år ble Bevin utenriksminister i Clement Attlees regjering. Han deltok sammen med Attlee i Potsdamkonferansen.

Bevin var en av de fremste talsmennene for at de vestlige demokratiene skulle samordne sine krefter økonomisk, politisk og militært. Han tok i 1947 initiativet til en europeisk økonomisk samarbeidsorganisasjon, som skulle samordne og fordele Marshallhjelpen. I en tale i Underhuset i 1948 foreslo han at de vesteuropeiske landene skulle slutte seg sammen i en militærallianse (Vestunionen).

I det følgende året spilte Bevin en viktig rolle i forhandlingene som førte til dannelsen av Atlanterhavspakten i april 1949. Bevins utenrikspolitikk vant stort sett tilslutning blant de konservative (Conservative Party), mens den møtte en del opposisjon innen venstrefløyen i arbeiderpartiet.

I mars 1951 måtte han av helbredshensyn trekke seg tilbake som utenriksminister, og var deretter lordseglbevarer til sin død i april samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bullock, Alan: The life and times of Ernest Bevin, 1960-83, 3 bind.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg